Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ministerstva financí či kultury dnes otevřela své brány veřejnosti

Veřejnosti se dnes u příležitosti Dne české státnosti otevřely budovy Lichtenštejnského paláce, ministerstva zdravotnictví, kultury, financí a ministerstva práce a sociálních věcí. Lidé se dnes mohli zúčastnit skupinových prohlídek a čekal je také doprovodný program. Vstup do objektů byl zdarma. Pražská Drbna se dnes vydala do sídla ministerstva financí.

Pamětní list i historické bankovky

V budově ministerstva financí mohli návštěvníci zhlédnout kromě nejstarší části budovy v Letenské ulici, která dříve sloužila jako klášter bosých karmelitánek, také kancelář ministryně financí či expozice prvorepublikových, protektorátních a dalších historických bankovek. Zde si návštěvníci mohli vytisknout také pamětní list na historickém knihtisku zvaném Bostonka z poloviny 19. století.

Součástí komentované prohlídky na ministerstvu financí byla také výstava zabavených padělků nebo pašovaného zboží. Letošní novinkou pak byla výstava zachycující minulost i přítomnost celnictví v českých zemích od středověku až po současnost. 

Byl to skvělý den, který zase trochu pomohl přiblížit státní správu veřejnosti. Snad se nám podařilo připomenout, že Ministerstvo financí neobnáší jen nudné počítání čísel a nepříjemné stanovování daní. Od drtivé většiny návštěvníků jsme dostali velmi pozitivní zpětnou vazbu. Pevně věřím, že ať už bude ministrem financí kdokoliv, bude v téhle úžasné tradici pokračovat,“ uvedla k akci ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Reprezentační prostory v Lichtenštejnském paláci i očkování proti koronaviru

V Lichtenštejnském paláci, který patří úřadu vlády, si lidé mohli prohlédnout reprezentační prostory. Nyní slouží k pořádání důležitých protokolárních akcí či konferencí. Zhlédnout mohi také výstavu protokolárních darů předsedy vlády. Na ministerstvu zdravotnictví se zájemci mohli nechat preventivně vyšetřit či naočkovat proti koronaviru, a to bez registrace. Přichystána byla rovněž výstava fotografií z období první vlny epidemie covidu-19.

MPSV vedle komentovaných prohlídek připravilo také výstavu fotografií Jindřicha Štreita s názvem Ruku v ruce, Touha je zázrak. V Nostickém paláci ministerstva kultury lidé mohi zhlédnout reprezentační prostory, pracovnu ministra kultury, obrazárnu paláce, kapli Nanebevzetí Panny Marie a přes skleněný průhled i slavnou nostickou knihovnu. V přízemí byl k vidění historický vůz Aero 50 nebo motocykl Praga 500 z Technického muzea v Brně.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky ČR, památky, vláda, sociální, zdraví, kultura, Ministerstvo financí České republiky, Lichtenštejnský palác, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Den české státnosti, ministr financí, Drbna.cz, výstava, pandemie covidu-19, Nanebevzetí Pann

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstva financí či kultury dnes otevřela své brány veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.