Počasí dnes23 °C, zítra24 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Novodobá historie Policie ČR se začala psát před třiceti lety

Novodobá historie českého policejního sboru se začala psát už rok a půl před vznikem samostatné České republiky, zákon o Policii ČR nabyl účinnosti 15. července 1991. Již o dva měsíce dříve vznikl ve slovenské části federace Policejní sbor Slovenské republiky; republikové rozdělení ale fungovalo už od vzniku federace v roce 1969. V rámci celého Československa působil až do rozdělení společného státu Federální policejní sbor, pod který spadala například protidrogová centrála nebo zásahová jednotka.

Státní bezpečnost byla zrušena v únoru 1990

Policie České republiky vznikla z českých složek tehdejšího Sboru národní bezpečnosti (SNB) nazývaných Veřejná bezpečnost (VB). SNB vznikl pod komunistickou taktovkou krátce po skončení druhé světové války a nahradil prvorepublikové četnictvo, státní a obecní policii. Kromě běžných policistů – ať už uniformovaných nebo kriminalistů – spadala pod Sbor národní bezpečnosti také nechvalně proslulá Státní bezpečnost. Tato tajná policie, jeden z pilířů komunistického režimu, byla zrušena už v únoru 1990.

Znovuzrozená česká policie byla od počátku a stejně jako dnes podřízena ministerstvu vnitra. Vrcholným útvarem, který tehdy vznikl z hlavního velitelství VB, bylo Policejní ředitelství v čele s policejním ředitelem. Se vznikem samostatného státu se pak v lednu 1993 změnilo na Policejní prezidium a představený všech policistů se začal nazývat policejní prezident. Za tři dekády ve vedení policie působilo (ať už jako ředitel či prezident) deset mužů, jedenáctým šéfem je od prosince 2018 Jan Švejdar.

Struktura policie se během let měnila

Při svém vzniku Policie ČR zabezpečovala kromě pořádkové či dopravní služby nebo služby kriminální policie také například agendu vedení a vydávání občanských či řidičských průkazů, o niž přišla v letech 2000 až 2001. Naopak po rozdělení Československa v roce 1993 převzala od dosavadního Federálního policejního sboru další složky kriminální policie, například Národní protidrogovou centrálu, nebo Jednotku rychlého zásahu, předchůdce dnešního Útvaru rychlého nasazení Policie ČR.

Struktura policie se během let měnila, mimo jiné v roce 1994 vznikla služba pro odhalování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti (později Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality), rok poté Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Jejich spojení do Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v srpnu 2016 vyvolalo roztržku v tehdejší vládní koalici mezi ČSSD a hnutím ANO. Vznik centrály vyvolal i několik odchodů policistů, včetně šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty. Pozdvižení na politické scéně přitom vzbudilo už dříve například i zrušení tři roky fungující finanční policie v roce 2007.

Nový zákon z roku 2008

Polistopadovou reformu policie dokončil nový zákon z roku 2008, který platí od ledna 2009. Norma, jež upřednostňuje prevenci před represí, policisty třeba zbavila povinnosti doručovat úřední písemnosti nebo nahrazovat pořadatele při sportovních akcích (nyní mohou být u rizikových utkání nasazeni preventivně). Na základě zákona také vzniklo 14 krajských ředitelství a policie se tak přizpůsobila členění země. Změnu do kontroly policie pak přinesl před vznik Generální inspekce bezpečnostních sborů v lednu 2012.

V průběhu uplynulých let se také měnil počet lidí, kteří slouží u policie. Zatímco v roce 1991 měl policejní sbor okolo třiceti tisíc členů, v letech 2003 až 2005 plnilo úkoly policie přes 47 tisíc policistů. Před deseti lety měl bezpečnostní sbor zhruba 41 500 členů, později počet policistů mírně klesl a v posledních letech – přes opakovaná slova o potřebě nabírání nových lidí - slouží v řadách Policie ČR přibližně 40 200 mužů a žen.

Měnily se vozy i uniformy

Během uplynulých 30 let se policie měnila i navenek. Spolu s koncem Veřejné bezpečnosti se změnilo označení žluto-bílých vozů, písmena VB nahradil nápis Policie, později dostávala auta bílou barvu se zeleným pruhem, od roku 2008 jsou vozy stříbrné se žluto-modrými pruhy. Dva roky po vzniku Policie ČR, v roce 1993, pak začalo přestrojování sboru. Olivově zelený stejnokroj nahradily tmavomodré uniformy, od roku 2015 postupně nahrazované oblečením inspirovaným prvorepublikovou tradicí.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, policie, historie, 30 let, výročí, Policie České republiky, Sbor národní bezpečnosti, Česko, Československo, Policejní sbor, Státní bezpečnost, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, druhá světová válka, Veřejná bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novodobá historie Policie ČR se začala psát před třiceti lety  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.