Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Praha pomáhá obcím po tornádu. Podívejte se, kolik pošlou městské části

Pražští radní budou v pondělí na mimořádném jednání schvalovat finanční pomoc pro obce na jižní Moravě, které ve čtvrtek zasáhlo tornádo. Dnes o tom informoval mluvčí města Vít Hofman. Obdobný krok na svých webech ohlásilo několik městských částí. Praha také podle náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN) vyslala do oblasti jednotky hasičů a záchranářů, psovody městské policie a s pomocí firmy Pražské vodovody a kanalizace (PVK) kontejnery s pitnou vodou.

„Praha chce zasaženým oblastem finančně pomoci. O výši příspěvku rozhodnou radní na svém pondělním zasedání," uvedl Hofman. Hlubuček dodal, že kromě jednotek hasičů a záchranářů na Moravu v noci vyrazila i speciální polní nemocnice Golem a psovodi z městské policie, kteří mají zkušenosti s vyhledáváním obětí v troskách budov.

„Poté, co skončí záchranné práce, jsme připraveni pomoct s likvidačními pracemi a odklízet škody na místě prostřednictvím pražských dobrovolných hasičů," dodal náměstek.

Praha pomáhá jižní Moravě. Na místě jsou záchranáři i hasiči, do oblasti míří také finanční pomoc

Kvůli ničivému tornádu, které včera zasáhlo jižní Moravu, vyslali pražští hasiči do nejvíce postižených oblastí svůj USAR tým. Na místě jsou také pražští strážníci. Pomoct se rozhodl také pražský magistrát i jednotlivé městské části a jižní...

PVK, kterou město spoluvlastní, vyslala do oblasti kamion s balenou pitnou vodou. „Krátce po 10:00 vyrazil z areálu v pražské Hostivaři směr jižní Morava vůz s patnácti kontejnery. V každém z nich je sto sáčků o objemu dvou litrů pitné vody,“ informoval mluvčí společnosti Tomáš Mrázek. Dodal, že firma je v případě potřeby do postižených obcí připravena dodat další vodu.

Zasažené obce na Hodonínsku a Břeclavsku podle svých webů finančně či materiálně podpoří také některé městské části. Prahy 2, 4 a 6 pošlou 200 tisíc korun, tedy 50 tisíc pro každou z nejhůře postižených obcí, Praha 13 pak přispěje celkem 100 tisíc korun. Vedení Prahy 5 o částce rozhodne v pondělí. Praha 14 na účet postižených obcí pošle 250 tisíc korun, Praha 21 zase 120 tisíc korun. Finanční dar poskytnou podle starostů Ondřeje Martana (ODS) a Petra Měšťana (ODS) i pražské Běchovice a Horní Počernice. Vedení Prahy 5 o částce rozhodne v pondělí. „Jsme také ve spojení s Krizovým štábem ČR a nabízíme i materiální pomoc. Pokud bude poptávka, máme připraveno 100 spacáků a karimatek," uvedla starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (za ODS). Stejně tak v pondělí rozhodne o zaslání peněz rada Prahy 1. „Zároveň jednáme i o dodání materiální pomoci. V pohotovosti je pro tento účel naše jednotka sboru dobrovolných hasičů," sdělil její starosta Petr Hejma (STAN).

V Praze proběhne benefiční koncert pro obce zničené tornádem

Na pražské Kampě ve středu 30. června proběhne benefiční koncert na pomoc vesnicím na jihu Moravy, které v minulém týdnu zasáhlo tornádo. Akci pořádá Česká televize, která zároveň odvysílá od 20:10 odvysílá přímý přenos. Na akci vystoupí...

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) uvedl, že schválených 200 tisíc korun je pouze prvním krokem, který je omezen možností rady darovat každé z obcí maximálně 50 tisíc korun. „Současně jsme rozhodli o svolání mimořádného zastupitelstva v nejbližším možném termínu, kde bychom měli jednat o významně větší pomoci, finanční i materiální," dodal. Mimořádné zasedání zastupitelů šesté městské části je svoláno na pátek 2. července.

Bouřky s kroupami o velikosti tenisových míčků a také tornádo se přehnaly přes jižní Moravu ve čtvrtek večer. Poničily stovky domů a aut a škody budou podle odhadů stovky milionů. Živel si vyžádal pět obětí a desítky zraněných. Nejhůře zasaženými oblastmi byly obce Hrušky, Moravská Nová Ves, Lužice nebo Mikulčice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS JMK

Štítky počasí, neštěstí, pomoc, hospodářství, Praha, městská část, tornádo, pitná voda, Jihomoravský kraj, Petr Hlubuček, Vít Hofman, Starostové a nezávislí, Pražské vodovody a kanalizace, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha pomáhá obcím po tornádu. Podívejte se, kolik pošlou městské části  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.