Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha pomáhá jižní Moravě. Na místě jsou záchranáři i hasiči, do oblasti míří také finanční pomoc

Kvůli ničivému tornádu, které včera zasáhlo jižní Moravu, vyslali pražští hasiči do nejvíce postižených oblastí svůj USAR tým. Na místě jsou také pražští strážníci. Pomoct se rozhodl také pražský magistrát i jednotlivé městské části a jižní Moravě plánují zaslat finanční dary, které lidem z postižených oblastí alespoň zčásti umožní návrat do normálního života.

Na místě jsou hasiči i příslušníci městské policie

Další hasiči pojedou na místo zítra brzy ráno. Bude se jednat o tým osmnácti dobrovolných hasičů a dalších profesionálních hasičů.

Pražští příslušníci městské policie vyrazili na jižní Moravu již v nočních hodinách. Strážníci spolu s psovody prohledávali trosky domů v Mikulčicích, naštěstí nikoho nenašli. Jeden z pražských strážníků danou situaci okomentoval slovy: „Naživo je to skoro nepopsatelný. Hrůza…

Další z příslušníku MP Praha organizuje spolu s Českým červneým křížem a s městem Hodonín fyzickou pomoc. Výzvu zveřejnila MP Praha na svém facebooku.

Finační pomoc pošle na Moravu pražský magistrát i městské části

Praha chce zasaženým oblastem finančně pomoci. O výši příspěvku rozhodnou radní na svém pondělním zasedání,“ uvedl mluvčí města Vít Hofman. Náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) dodal, že kromě jednotek hasičů a záchranářů na Moravu v noci vyrazila i speciální polní nemocnice Golem a psovodi z městské policie, kteří mají zkušenosti s vyhledáváním obětí v troskách budov.

Finanční pomoc se rozhodla na jih Moravy poslat také Praha 1. „Rada Městské části Praha 1 projedná na svém mimořádném zasedání v pondělí 28. června poskytnutí finanční podpory nejpostiženějším obcím. Zároveň jednáme i o dodání materiální pomoci. V pohotovosti je pro tento účel naše Jednotka Sboru dobrovolných hasičů Praha 1, která je připravena i na další formy pomoci podle požadavků koordinátorů v jednotlivých obcích,“ popsal starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN).

Také Praha 2 na svém mimořádném zasedání schválila poskytnutí finančního daru čtyřem moravským obcím, a to ve výši padesát tisíc korun pro každou z nich. Peníze budou odeslány ještě dnes.

Soucítíme s obyvateli zasažených obcí a vyjadřujeme úctu obětem. Situaci jsme s kolegy v radě začali řešit ještě během včerejší noci. Jednoznačně jsme se shodli, že obcím chceme rychle pomoci,“ uvedla starostka městské části Praha 2 Jana Černochová (ODS).

„Jednorázovým darem pomoc nekončí“

Podle místostarostky Prahy 2 pro sociální oblast Alexandry Udženijy (ODS) poskytnutím jednorázového daru pomoc Prahy 2 nekončí. „Prostřednictvím Nadačního fondu Dvojka srdcem poskytneme pomoc adresně, konkrétním lidem, kterým se během chvilky změnil život,“ doplnila Udženija.

Obcím na jižní Moravě finančně pomůže také Praha 6, kdy čtyři nejpostiženější obce obdrží od Šestky dar v hodnotě 200 tisíc korun.

Konkrétně jsou tyto peníze určeny obcím Hrušky, Moravská Nová Ves, Lužice a Mikulčice. Každé z nich Praha 6 daruje padesát tisíc korun.

Nutná je rychlá a účelná pomoc

„Záběry toho, jak tornádo na jižní Moravě pustoší krajinu a majetek, nás všechny upřímně šokovaly. Myslíme na všechny poškozené a zejména na ty, kteří vinou této ničivé katastrofy přišli o své blízké,“ říká starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Podle starosty je nyní nutná co možná nejrychlejší a nejúčelnější pomoc. „Rada městské části proto velice flexibilně rozhodla o okamžitých darech nejpostiženějším obcím v maximální výši, kterou nám platná legislativa umožňuje, tedy padesát tisíc korun. Současně jsme rozhodli o svolání mimořádného zastupitelstva v nejbližším možném termínu, kde bychom měli jednat o významně větší pomoci, finanční i materiální,“ doplnil Kolář.

Pomoc dále poskytnou také městské části Praha 4, Praha 5 nebo třeba Praha 7.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie Praha

Štítky bouřka, déšť, hasiči, Jihomoravský kraj, počasí, Praha, pomoc, peníze, městská část, Pražský magistrát, obecní policie, Morava, Ondřej Kolář, ODS, Starostové a nezávislí, Mikulčice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha pomáhá jižní Moravě. Na místě jsou záchranáři i hasiči, do oblasti míří také finanční pomoc  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.