Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Od příštího pondělí se budou moct konat venkovní kulturní akce do 700 lidí. Otevřou se také zahrádky

Od pondělí 17. května bude možné pořádat venkovní kulturní akce, a to s účastí až 700 sedících diváků. Podmínkou pak bude buď absolvování testu, odstup nejméně 14 dnů od očkování, nebo nejvýše 90 dnů od prodělání koronaviru. Podmínkou bude i ochrana dýchacích cest a úst, uvedl to dnes ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Kulturní akce v uzavřených prostorách vláda zřejmě povolí za 14 dnů. Od příštího pondělí budou moct také otevřít restaurační zahrádky, a to za dodržení protiepidemických opatření.

Kulturní akce uvnitř možná už od 24. května

Podle Zaorálka se nepovedlo oproti původní dohodě s resortem zdravotnictví prosadit možnost pořádat od stejného data i kulturní akce uvnitř. Vláda ale podle něj přijala usnesení v tom smyslu, že pokud bude pokračovat příznivý trend a během dalšího týdne se docílí vývoje 75 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel za týden, tak s účinností od 24. května bude možné pořádat i kulturní akce uvnitř.

Podmínkou bude maximální obsazení 50 procent kapacity míst k sezení a nejvíce 500 lidí uvnitř a 1000 lidí venku a opět buď očkování, test, nebo odstup od prodělané nemoci ne delší než 90 dní.

Balíčky pro obnovení kulturního života

Ministerstvo kultury dnes také představilo své balíčky pro obnovení kulturního života. Dnes zmíněná rozvolnění platná od 17. května, případně od 24. května spadají do balíčku s číslem tři. Pro oba termíny platí, že prostor, kde se akce koná, bude rozdělen na dva sektory. Od 17. května nebude možné konzumovat jídlo a pití na akcích, které budou v té době povolené, od 24. května by konzumace měla odpovídat pravidlům, která budou v té době platit pro stravovací služby.

V balíčku číslo čtyři ministerstvo kultury navrhuje od 14. června při incidenci 75 nakažených týdně na 100 tisíc lidí akce s maximální účastí 2000 lidí venku a 1000 uvnitř s tím, že kapacita venku je neomezená, vnitřní by mohla být stále jen padesátiprocentní. Stále by diváci měli mít ochranu dýchacích cest. Od 1. července a s incidencí 50 nakažených na 100 tisíc lidí by se mohlo venkovní akce zúčastnit až 5000 lidí, uvnitř 2000. Od téhož data by měla přestat platit povinnost evidence návštěvníků.

Bez omezení kapacity by se kulturní akce mohly konat až od 1. září s tím, že podle vývoje epidemické situace by se mohly akce omezit na lokální úrovni.

Příští týden otevřou také zahrádky 

Restaurační zahrádky se budou moci podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) otevřít od 17. května. U stolu budou smět sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nebudou členové jedné domácnosti. Hosté se budou muset prokázat testem, očkováním nebo proděláním nemoci covid-19. O rozhodnutí vlády informoval Havlíček na twitteru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto openair.musicbar.cz

Štítky ČR, vláda, koronavirus, kultura, kulturní akce, COVID-19, očkování, Lubomír Zaorálek, ČSSD, Karel Havlíček, Ministerstvo kultury České republiky, ANO 2011, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od příštího pondělí se budou moct konat venkovní kulturní akce do 700 lidí. Otevřou se také zahrádky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.