Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plastika zlatých křídel z roku 1907 po roční rekonstrukci opět zdobí Fantovu budovu

Od středy 7. dubna opět zdobí památkově chráněnou Fantovu budovu plastika zlatých křídel z roku 1907. Socha, která je součástí sousoší okřídleného kola, se zhruba rok rekonstruovala. Na Fantově budově se nyní dokončují opravy střech a fasády. Dále se budou renovovat i vnitřní prostory.

„Jedná se o jednu z posledních fází rekonstrukce fasády budovy. Po osazení křídel zbývá udělat střešní plášť a zbytky fasády,“ uvedl náměstek ředitele Stavební správy západ Ondřej Göpfert ze Správy železnic. Podle něj by rekonstrukce fasády a střechy, jejíž cena bude asi 220 milionů, měla být hotová letos v červnu.

Na zlacení bylo použito 4875 plátků 24karátového zlata

Restaurátoři zlatá křídla před umístěním na historickou budovu opětovně zlatili. Podle mluvčí Správy železnic Nely Friebové se použilo 4875 plátků 24karátového zlata. Rekonstrukce plastiky byla nutná, jelikož z důvodu zkorodovaní ocelové konstrukce zlatých křídel hrozilo, že ozdoba z budovy spadne.

Do roku 2023 má Správa železnic v plánu opravit i vnitřní prostory Fantovy budovy. Ta spolu s přilehlou halou nad nástupištěm tvoří největší secesní památku v Česku. Odhadovaná cena oprav je 250 milionů. Opravy s dočkají také velké historické sály v severní části Fantovy budovy a jejich zázemí.

Reprezentativním prostorám by se měla v co největší míře vrátit původní historická podoba. Cestujícím by v budově měla být po dokončení oprav k dispozici kavárna, restaurace, čekárna nebo dětský koutek.

Fantova budova bude mít nové interiéry. Rekonstrukce začne zřejmě v dubnu

V dubnu by měla začít rekonstrukce vnitřních prostor památkově chráněné Fantovy budovy, která se nachází na pražském hlavním nádraží. Tendr na zhotovitele první části oprav interiéru, která zahrnuje především sály v přízemí historické budovy, již...

Rekonstrukce budovy, která je pojmenována po architektovi stavby Josefu Fantovi měla být původně hotová do roku 2013, jenže firma Grandi Stazioni, která měla nádraží v pronájmu od roku 2003, opravy nestihla.  Italská firma stihla opravit jen vnitřek centrální části s takzvanou Fantovou kavárnou. Případ má stále soudní dohru, italská společnost podala čtyři žaloby.

Ohodnoť článek

Foto Twitter Jiří Svoboda

Štítky ČR, památky, stavby, železnice, Praha, Fantova budova, Josef Fanta, rekonstrukce, fasáda, oprava, Správa železniční dopravní cesty, Grandi Stazioni, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plastika zlatých křídel z roku 1907 po roční rekonstrukci opět zdobí Fantovu budovu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.