Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Fantova budova bude mít nové interiéry. Rekonstrukce začne zřejmě v dubnu

V dubnu by měla začít rekonstrukce vnitřních prostor památkově chráněné Fantovy budovy, která se nachází na pražském hlavním nádraží. Tendr na zhotovitele první části oprav interiéru, která zahrnuje především sály v přízemí historické budovy, již zahájila Správa železnic. Předběžná odhadovaná cena je 250 milionů korun. Rekonstrukce naváže na současné opravy střechy a fasády.

Prostorám budem navrácena jejich původní podoba

První část oprav vnitřních prostor se zaměří na velké historické sály v severní části Fantovy budovy a jejich zázemí. V co největší míře by se reprezentativním prostorám měla vrátit jejich původní historická podoba.

Kompletně hotové by opravy měly být do roku 2023.

Rekonstrukce je plánovaná také v přízemí, v prvním podzemním podlaží a v mezaninu. Mělo by rovněž dojít k propojení budovy s podchody, a to formou eskalátorů, které budou umístěny v levé části severního podchodu. Práce v této části by měly skončit v první polovině příštího roku.

Další práce navážou bezprostředně poté, a to ve zbývajících prostorách. Výjimkou bude pouze zrenovovaná bývalá Fantova kavárna. Bezbariérový přístup do jednotlivých podlaží zajistí výtahy. Vzniknout by mělo také další propojení s novou odbavovací halou hlavního nádraží.

Spolu s přilehlou halou nad nástupišti tvoří Fantova budova největší secesní památku v Česku. Všechny úpravy jsou proto připravovány tak, aby respektovaly požadavky státní památkové péče. Některé nepůvodní konstrukce budou pak odstraněny podle technických a statických možností.

Bude zde kavárna, restaurace, čekárna i dětský koutek

Nyní pokračuje rekonstrukce fasády či střechy budovy. Venkovní práce by měly skončit v polovině letošního roku.

Od rekonstrukce si Správa železnic slibuje oživení stavby. Po jejím dokončení by v ní cestující měli najít kavárnu, restauraci, čekárnu či dětský koutek. Také nyní nepřístupné přízemní prostory se otevřou veřejnosti. Jako VIP čekárna by měl fungovat sloupový sál a z velkého sálu se má stát multifunkční prostor pro pořádání kulturních a společenských akcí. V rekonstruovaných prostorách vznikne také nové hygienické zázemí pro návštěvníky kulturních sálů.

Původně měla být rekonstrukce budovy, která je pojmenovaná po architektovi stavby Josefu Fantovi, hotová do roku 2013. Jenže firma Grandi Stazioni, která měla nádraží v pronájmu od roku 2003, opravy nestihla a Správa železnic jí v roce 2016 neprodloužila smlouvu. Italská firma stihla opravit jen vnitřek centrální části s takzvanou Fantovou kavárnou. Případ má stále soudní dohru, italská společnost podala čtyři žaloby.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tiia Monto, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Štítky ČR, železnice, památky, stavby, Praha, Fantova budova, rekonstrukce, Josef Fanta, oprava, Správa železniční dopravní cesty, čekárna, Grandi Stazioni, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fantova budova bude mít nové interiéry. Rekonstrukce začne zřejmě v dubnu  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.