Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Čerti z Greenpeace chtěli vyvěsit transparent na ministerstvo průmyslu a obchodu. Zabránila jim v tom policie

Dnes ráno se členové hnutí Greenpeace v maskách čertů pokusili vyvěsit z balkonu ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) transparent s nápisem Kdo uhlí těží, do pekla běží. V činu jim zabránila policie. Během neohlášené akce, která měla podpořit snížení emisí a skleníkových plynů nakonec transparent rozvinuli před budovou úřadu.

Premiér má podpořit vyšší cíle v ochraně klimatu

Protest byl součástí série demonstrací a happeningů, které se dnes konají v Praze. Neziskové organizace jimi chtějí apelovat na premiéra Andreje Babiše (ANO), aby podpořil vyšší cíle v ochraně klimatu. Aktivisté demonstrují dále například před ministerstvy zdravotnictví a dopravy. Kolem 10:00 se mají spojit v průvodu od Rudolfina k úřadu vlády.

Další protesty se odehrály před ministerstvy životního prostředí, zahraničí, zemědělství a pro místní rozvoj. Podílejí se na nich také organizace Limity jsme my, Hnutí Duha, Nesehnutí, Automat a Amnesty International.

Babiš by měl podle aktivistů na zasedání Evropské rady, které se koná 10. a 11. prosince, podpořit snížení emisí do roku 2035 o 65 procent. 

Desítka aktivistů se sešla před budovou MPO, polovina byla v maskách čertů. Jednomu z nich se po žebříku podařilo vylézt na balkon, ostatním v tom zabránila policie. Ta následně zasáhla i proti aktivistovi na balkoně.

Můžeme být best in climate, to nám může vyjít!

Premiér Babiš má možnost složit reparát, řekl Jan Freidinger z Greenpeace. „Říkal, že jsme best in covid, to nám nějak nevyšlo, můžeme být best in climate, to nám může vyjít. Takže chceme po premiérovi, aby znovu otevřel cíl 65 procent v debatě na jednání Evropské rady,“ dodal v narážce na dřívější premiérova slova k epidemii koronaviru.

Další neohlášenou akci připravila organizace Extinction Rebellion před ministerstvem dopravy. Naopak na ohlášené akci před ministerstvem zdravotnictví členové Doctors for Future (Lékaři za budoucnost) rozložili lehátko s figurínou člověka a vystavili seznam nemocí, které podle nich podporuje klimatická změna.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, ovzduší, demonstrace, vláda, uhlí, protest, klima, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Greenpeace, policie, balkon, Andrej Babiš, Evropská rada, ANO 2011, Praha, Úřad vlády České republiky, Amnesty International

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čerti z Greenpeace chtěli vyvěsit transparent na ministerstvo průmyslu a obchodu. Zabránila jim v tom policie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.