Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

K lodi Hermes se od května přidá další plavidlo, které bude určené jako nízkoprahové denní centrum pro lidi na ulici

Loď Hermes funguje jako noclehárna pro lidi bez domova už třináct let. Příští rok na jaře by k ní mělo přibýt druhé plavidlo s názvem Janus, které by mělo začít fungovat jako nízkoprahové denní centrum pro lidi na ulici.

O tom, že na nábřeží Kapitána Jaroše budou kotvit dvě lodi, které poskytují služby lidem bez domova, se mluví už pár let. Plán se nyní konečně začal realizovat.

Hermes byl původně nákladní loď

Na břehu Vltavy nyní už třináct let funguje loď Hermes. Původně se jednalo o nákladní plavidlo, které bylo přebudováno na noclehárnu. Praha nyní vysoutěžila firmu, která má vybudovat přípojku na kanalizaci. Celkové náklady na vybudování centra by měly vyjít na deset a půl milionu korun.

Radní by chtěli zahájit provoz nového centra v květnu 2021 s okamžitou kapacitou služby maximálně padesáti osob. „Provozní dobu denního centra nadále dojednáváme. Minimálně ji můžeme garantovat od 8 do 16 hodin, usilujeme však o její prodloužení tak, aby služby denního centra navazovaly na provozní dobu noclehárny na sousední lodi Hermes a obě služby tak zajistily celodenní působnost,“ přibližuje plány radní pro sociální věci a zdravotnictví Milena Johnová (Praha sobě) pro server Idnes.cz.

Nízkoprahových denních center je v Praze málo

Nová loď Janus již na nábřeží kotví jen provizorně, takže využívat ji zatím nelze. Podle radní Johnové je k jejímu provozu zapotřebí vybudování břehu. „Nízkoprahových denních center je v Praze pro osoby bez domova nedostatek, zprovoznění lodi Janus proto bude velmi významným posílením sítě služeb,“ doplňuje radní s tím, že služba bude zdarma. 

V hlavním městě je zhruba 3250 bezdomovců, z nichž jen část žije přímo na ulici.

V denním centru na lodi Janus budou moct lidé bez domova trávit čas přes den. Dostanou zde najíst a mohou se postarat o osobní hygienu. Stejně jako loď Hermes i loď Janus bude provozovat příspěvková organizace hlavního města, Centrum sociálních služeb Praha (CSSP).

Hermes prošel úpravami kvůli koronaviru

Také loď Hermes prošla na jaře úpravami, a to kvůli pandemii koronaviru. Podle radní Johnové v ní bylo centrální odvětrávání, a to nebylo přijatelné s ohledem na koronavirus, proto se na konci zimy musela odstavit a upravit. V létě se na lodi přebudovala ventilace, aby byla oddělená, čímž nehrozí roznesení viru. Upravit se musela také kapacita kajut, kvůli které se snížila obsazenost jednotlivých pokojů ze šesti na dva ubytované. Na lodi byly vybudovány také karanténní prostory.

Úpravy na lodi Hermes tak umožnily, abychom využívali plavidlo i v době epidemie,“ vysvětluje Johnová s tím, že noclehárnu bylo díky tomu možné zprovoznit o něco dříve. Obvykle začínají zimní noclehárny pro lidi bez domova fungovat až na přelomu listopadu a prosince.

Ohodnoť článek

Foto praha.eu

Štítky společnost, lidé bez domova, loď, Hermès, sociální, bezdomovec, Praha, Milena Johnová, Otakar Jaroš, Centrum sociálních služeb Praha, pandemie covidu-19, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K lodi Hermes se od května přidá další plavidlo, které bude určené jako nízkoprahové denní centrum pro lidi na ulici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.