Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Nová Trojská lávka v obležení. O víkendu se na ni vydali chodci, bruslaři i cyklisté

Po třech letech od nešťastného pádu Trojské lávky jsou městské části Praha 7 a Praha-Troja znovu propojené novou Trojskou lávkou. Její odolnost o víkendu vyrazilo vyzkoušet mnoho zájemců. Lávka je pro pěší, cyklisty, ale i pro lidi na kolečkových bruslích a v případě potřeby po lávce projede i sanitka, je totiž širší než lávka minulá.

Stavba nové lávky stála 150 milionů korun. „Splnili jsme sliby, které jsme Pražanům dali. Odškodnili jsme poškozené Pražany po pádu Trojské lávky a nyní otvíráme lávku novou. Ta bude modernější a bezpečnější. Díky šířce čtyři metry se na ní pohodlně vejdou chodci, cyklisti, bruslaři i rodiče s kočárkem,“ uvedl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib (Piráti), který se po lávce o víkendu také projel.

V sobotu a v neděli se na lávce potkalo mnoho lidí i díky přívětivému počasí.

Jedním z prvních, kteří se na novou lávku podívali, byl náměstek primátora a radní pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha Sobě). „Po nástupu na magistrát byla stavba nové Trojské lávky jedna z největších priorit. Tento dluh minulosti jsme museli Pražanům splatit co nejrychleji. Stavby podobného rozsahu trvají zpravidla od začátku soutěže zpracovatelů k hotové stavbě zhruba čtyři roky. Nám se tento proces podařilo o rok zkrátit a to jsme museli získat změnu územního plánu, územní rozhodnutí, stavební povolení a vysoutěžit projektanta a zhotovitele. Samotná stavba netrvala ani rok, začali jsme ji v listopadu 2019,“ pověděl Adam Scheinherr.

Během zatěžkávací zkoušky bylo na lávce 35 tun zátěže. Nová Trojská lávka je 4 metry široká a 256 metrů dlouhá s životností minimálně 100 let. Vzhledem k tomu, že se nachází v záplavové oblasti Císařského ostrova, bude možné její zábradlí při velké vodě sklopit, aby nebyla ve velkém proudu překážkou a zbytečně se tak nečeřila voda. V zábradlí je také zabudované teplé žluté světlo, aby nerušilo ptáky a hmyz.

Konstrukce lávky je navržená tak, aby nekorodovala. „Ocelová konstrukce je navržená tak, aby nekorodovala a její stav se dal dobře kontrolovat. Když se o ní budeme dobře starat, což zajistíme, tak po ní budou chodit do zoo nebo do Botanické zahrady i pravnoučata mojí dcery Rozárky, která se narodila před dvěma týdny,“ vysvětlil starosta městské části Praha 7 Jan Čižinský (Praha Sobě).

Ohodnoť článek

Foto Martina Matoušková, Facebook Jan Kadlas

Štítky Trojská lávka, stavba, doprava, Praha, lávka, cyklista, Adam Scheinherr, Praha sobě, Zdeněk Hřib, Česká pirátská strana, Jan Čižinský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Nová Trojská lávka v obležení. O víkendu se na ni vydali chodci, bruslaři i cyklisté  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.