Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Začíná Evropský týden mobility. Zaměří se na šetrnější způsoby dopravy v Praze

V Praze dnes začíná další ročník Evropského týdne mobility. Lidé budou moct až do 22. září navštívit velké množství akcí, které se zaměří na aktivní a šetrnější způsoby dopravy. Návštěvníci se mohou zapojit i do dalších akcí, které každoročně spojují města po celé Evropě.

Jaký dopravní prostředk zvolit?

Evropský týden mobility pořádá Evropská komise již od roku 2002 s jediným cílem, a to podpořit udržitelné formy dopravy a vytvářet tak příjemnější a zdravější město pro život. Také letos se akce uskuteční v tradičním termínu od 16. do 22. září. Hlavním tématem je letos Bezemisní mobilita pro všechny, kdy k převzetí odpovědnosti vybízí i hlavní slogan akce „Tvůj styl, Tvoje volba“.

Cílem Evropského týdne mobility je povzbudit Pražany, aby více přemýšleli nad výběrem dopravního prostředku, vyzkoušeli si něco nového a na týden změnili svůj dopravní stereotyp při cestování městem,“ uvedl náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Praha k této akci připravuje bohatý program, jehož smyslem je motivovat obyvatele k zamyšlení se nad tématem dopravy a jejím vlivem na náš život a ukázat, že po městě se mohou pohybovat chytře, rychle a v neposlední řadě i pohodlně.

Praha a další městské organizace se letos připojují ke Dni bez aut v Ondříčkově ulici v Praze 3. Návštěvníci mohou navštívit také tradiční sousedské slavnosti Zažít město jinak v 85 pražských lokalitách nebo akci Autodieta aneb Jak na (car)free život?, která se uskuteční v Praze 5.

Den bez aut

Návštěvníci se mohou těšit třeba na jízdu historickými prostředky hromadné dopravy nebo mohou navštívit Muzeum MHD. Bude připraven bezplatný cykloservis, který bude každý den na dvou stanovištích v Praze. Lidé si zde budou moct dát kávu či jiný nápoj a dozvědět se novinky z pražské železniční dopravy v rámci akce Snídaně na peróně, která se uskuteční na čtyřech pražských nádražích.

V sobotu 19. září oslavy Evropského týdne mobility vyvrcholí, a to každoroční oblíbenou akcí s názvem Den bez aut. Do této akce se letos zapojily čtyři městské části a uspořádaly pro veřejnost oslavu spojenu s bohatým kulturním programem.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky Praha, doprava, Evropa, Evropská komise, slavnost, Adam Scheinherr, Den bez aut, Muzeum městské hromadné dopravy v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná Evropský týden mobility. Zaměří se na šetrnější způsoby dopravy v Praze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.