Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jak vypadají nejjedovatější šípové žáby? Zoo Praha chystá novou výstavu

Nevelké i zcela miniaturní, výjimečně zbarvené, mnohdy prudce jedovaté. Návštěvníci Zoo Praha budou mít jedinečnou příležitost prohlédnout si hned třicet druhů pralesniček neboli šípových žab, jejichž tajemný svět pražská zoologická zahrada poprvé představila v roce 2019. Nyní přichází s ještě větším lákadlem – výstava bude prezentovat mimo jiné dvojice žabek stejného druhu, které se diametrálně liší svým zbarvením podle lokality, ve které žijí.

K vidění budou také takzvaní „imitátoři“ – pralesničky, které napodobují jiné, jedovatější druhy. Zařazeno bylo rovněž několik druhů, které byly objeveny teprve nedávno a jejichž výskyt je omezen jen na malá území Peru, Kolumbie či Brazílie.

Výstava bude slavnostně otevřena už tuto sobotu odpoledne a potrvá v Galerii Gočárovy domy do konce října. Zoo Praha k ní připravila brožuru a originální propagační předměty se symbolikou šípových žab. Slavnostní program začne ve 12.30 hodin hudebním vystoupením skupiny Tradiciones a tvorbou známého malíře Jana Dungela, který na plátno přímo před zraky návštěvníků přenese jednu z vystavených žab.

„Pralesničky lidi odjakživa fascinovaly svou barevností, velikostí i množstvím jedu v tak malém těle. Indiáni je používali a lokálně ještě používají k výrobě otrávených šípů. Většina šípových žab se nemusí schovávat před predátory, naopak své výstražné neboli aposematické zbarvení hrdě vystavují. Jed některých druhů je totiž skutečně nesmírně nebezpečný, další druhy toho využívají a zbarvením svou nebezpečnost zveličují,“ popsal hlavní hvězdy výstavy kurátor obojživelníků a plazů Petr Velenský.

Výstava navazuje na úspěšné představení těchto obojživelníků v loňském roce. „Tentokrát jsme pro návštěvníky připravili mnohem detailnější cestu za poznáním jednotlivých barevných forem a také jim ukážeme, jak se jeden jediný druh dokáže naprosto barevně odlišit podle lokalit, ve kterých žije, což je jedna z věcí, které dodnes vědci nedokázali zcela vysvětlit,“ pozval návštěvníky chovatel pralesniček a spoluautor výstavy Jan Thuma

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vít Lukáš

Štítky ZOO Praha, žáby, výstava, pralesničky, žába, Brazílie, Kolumbie, Peru

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak vypadají nejjedovatější šípové žáby? Zoo Praha chystá novou výstavu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.