Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

FOTO: V pražské zoo slavili Světový den slonů. Zvířata si pochutnala na zmrzlině

Světový den slonů včera oslavili v pražské zoologické zahradě. Akce kromě zábavy také zprostředkovala upozornění týkající se hrozeb, kterým tato zvířata v současnosti čelí. Součástí byla i osvěta ohledně možností, jak tyto tvory chránit.

Světový den slonů připadá na středu 12. srpna. V pražské zoologické zahradě tak svátek slavili o něco dříve. 

Sloni se v pražské zoo chovají už od roku 1933. V současnosti má zahrada kromě dvou nových mláďat sedm sloních obyvatel. Nejstarším členem stáda slonů indických je samice Gulab, kterou zoo získala v roce 1966. Její dlouholetá společnice slonice Shanti přišla do Prahy z Indie jako mládě v roce 1977 a zahrála si ve filmu Poplach v oblacích. Spolu s nimi žijí v pražské zoo i dvě samice původem ze Srí Lanky - Tamara a Janita, které před čtyřmi lety přivedly na svět slůňata Rudiho a Maxe. Skupinu doplňuje samec Ankhor.

Celodenní program představil celé pražské sloní stádo včetně dvou malých sloních samiček. Návštěvníci byli mimo jiné svědky koupání slonic Gulab a Shanti a také předání dárků celé rodince. Děti se zapojily do spousty her o tematické odměny a zájemci si mohli také vyzvednout pas a samolepku pro celoroční soutěž Dny zvířat. Zároveň se mohly zúčastnit i doprovodného programu v Papírně. Tam je čekala tradiční výroba papíru ze sloního trusu, který je možné tvarovat do siluety slona. Zároveň se zájemci mohli zapojit do pitvy exkrementů.

Slony a další zvířata za tropického počasí čekalo několik možností ochlazení. Mohly využít bazény nebo vodní příkopy, mlžení nebo sprchu. Chovatelé jim připravili také speciální zmrzlinu - pro lední medvědy to byla například pochoutka ze zamražených ryb, ovoce a zeleniny. Ovocnou zmrzlinu zavěšenou na laně dostaly gorily, medojedi i sloni.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tereza Mrhálková

Štítky sloni, Světový den slonů, ZOO, oslava, ZOO Praha, zmrzlina, Srí Lanka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: V pražské zoo slavili Světový den slonů. Zvířata si pochutnala na zmrzlině  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.