Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Úterý 24. září 2024  |  Svátek má Jaromír
Bez reklam

Muzeum Prahy uzavřelo budovu na Florenci kvůli dvouleté rekonstrukci

Dnes se pro návštěvníky uzavřela hlavní budova Muzea hlavního města. V objektu na Florenci se budou rekonstruovat interiéry. Samotná rekonstrukce začne v září a měla by trvat dva roky. Předběžná cena je asi 150 milionů korun, řekla to mluvčí muzea Martina Hoffmanová.

„Rekonstrukce interiérů hlavní budovy bude nepochybně náročná. Věřím ale, že se nám díky ní podaří této krásné novorenesanční stavbě vrátit její původní lesk, který léty postupně ztrácela," uvedla ředitelka Muzea hlavního města Zuzana Strnadová.

Hlavní budova byla postavena v letech 1896-1898 podle návrhu architekta Antonína Balšánka. Pro veřejnost pak byla společně s expozicemi slavnostně otevřena 27. 9. 1900. Budova je v seznamu kulturních památek České republiky.

Pro veřejnost se muzeum uzavřelo dnes kvůli stěhování některých sbírkových předmětů z expozic do depozitářů. Budova pražského muzea nebyla podle mluvčí za 120 let své existence rekonstruována s výjimkou dílčích úprav technického charakteru.

V budově na Florenci budou obnoveny vnitřní prostory a technické a bezpečnostní zařízení, které je podle Hoffmanové na hranici životnosti. Součástí rekonstrukce je i přístavba výtahu, čímž se budova stane bezbariérovou. Upraveny budou pokladna, šatna, muzejní obchod a toalety.

Rekonstrukce interiérů hlavní budovy bude realizovaná podle architektonického projektu ateliéru SGLPROJEKT. Zhotovitel bude teprve vybraný ve veřejné soutěži.

Muzeum hlavního města je příspěvkovou organizací Prahy, jejíž sbírkový fond je věnovaný pražským dějinám. V současné době spravuje čtrnáct budov. Pořádají se v nich stálé expozice i časově omezené výstavy.

Cena rekonstrukce by měla být známa po ukončení výběrového řízení na zhotovitele stavebních prací, tedy ve druhé polovině července tohoto roku. Na stavební práce by pravděpodobně podle náměstkyně ředitelky pro úsek vnitřních činností Veroniky Šindelářové mělo být potřeba asi 120 milionů korun, dalších 30 milionů budou stát restaurátorské práce.

Znovuotevření, plánované na podzim roku 2022, zahájí ho výstava rozloženého Langweilova modelu Prahy s využitím moderních audiovizuálních technologií a interaktivních prvků. „Tento model je světovým unikátem, je zároveň zřejmě nejznámějším exponátem vystaveným v naší hlavní budově. Příležitost vidět ho v rozložené podobě se vyskytne jednou za několik desítek let," dodala Hoffmanová.

Autoři | Foto A.Savin (Wikimedia Commons · WikiPhotoSpace) / FAL

Štítky ČR, muzea, Florenc, Praha, muzeum, rekonstrukce, interiér, Muzeum hlavního města, Antonín Balšánek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum Prahy uzavřelo budovu na Florenci kvůli dvouleté rekonstrukci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.