Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Některé OSVČ budou muset kompenzační bonus vrátit, říká ředitelka finančáku. Správa bude prověřovat vaše žádosti

Kvůli pandemii koronaviru mohou podnikatelé v České republice žádat o takzvaný kompenzační bonus od státu. V první vlně bylo možné získat 25 tisíc korun, v druhé celkem 19,5 tisíc. Finanční správa nyní bude prověřovat jednotlivé žádosti, u těch neoprávněných bude chtít peníze zpět. To však může být v některých případech problém. Řada podnikatelů kompenzační bonus utratila.

„Pokud neměl žadatel nárok na bonus za celé bonusové období, bude ho muset samozřejmě vrátit celý včetně případného úroku z prodlení za dobu, kdy disponoval s neoprávněně vyplacenými finančními prostředky,“ říká ředitelka Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj Romana Barešová.

Finanční úřad bude zároveň posuzovat, zda neměl podnikatel na kompenzační bonus nárok jen v některé dny. V tom případě by musel žadatel vrátit pouze část z celkové částky o kterou zažádal. „I v tomto případě se připočítá úrok za prodlení,“ dodává Barešová.

O kompenzační bonus šlo zažádat velice snadno a rychle. Finančnímu úřadu stačilo pouze čestné prohlášení žadatele o tom, že má na peníze nárok. Následně mu do pár dní správa vyplatila požadovanou částku.

Kdo bude muset peníze vracet?

Všichni žadatelé, kteří žádali o finanční podporu státu musí podle ředitelky splnit podmínky uvedené v zákoně o kompenzačním bonusu. „Finanční správa je povinna vždy postupovat dle předmětných zákonů, což platí i pro zákon o kompenzačním bonusu,“ potvrzuje.

Peníze tak budou muset vrátit například podnikatelé, kteří jsou vedle svého podnikání i zaměstnaní. „Jsou to osoby, které jsou vedle provozování samostatné činnosti rovněž zaměstnané a z tohoto titulu jí vzniká účast na nemocenském pojištění,“ vysvětluje Barešová. Ve většině případů jde tak o podnikatele, kteří svoje podnikání vykonávají jako vedlejší činnost. V tomto případě mají výjimku pouze pedagogičtí zaměstnanci.

Peníze budou muset vrátit i lidi, kteří během vyplacení bonusu pobírali například podporu v nezaměstnanosti. „V případech, kdy byl bonus i přes existenci těchto překážek žadateli na základě jeho tvrzení v čestném prohlášení vyplacen, nezbývá než vyzvat jej k jeho vrácení,“ dodává ředitelka.

Jak vrátit kompenzační bonus

Podnikatelé mohou finanční bonus vrátit na číslo účtu, ze kterého přišel. „Do variabilního symbolu je třeba zadat rodné číslo nebo vlastní číslo plátce, tj. kmenovou část DIČ,“ říká Barešová.

Do zprávy pro příjemce je zároveň dobré uvést, že jde o vrácení neoprávněně nabytého kompenzačního bonusu. „Kompletní platební informace budou zároveň taktéž uvedeny v platebním výměru, který bude žadateli doručen,“ dodává ředitelka. Z vyplacené částky kompenzačního bonusu nemusí žadatel odvádět daň, úrok z prodlení však zaplatí.

Peníze jsem utratil, nemám je z čeho vrátit

Romana Barešová upozorňuje, že pro vrácení kompenzačního bonusu platí stejná pravidla jako například pro správu daně. „V odůvodněných případech je tak možné požádat o posečkání či splátkový kalendář,“ dodává.

Všichni podnikatelé však musí počítat s tím, že kromě peněz za finanční bonus budou muset Finančnímu úřadu zaplatit i úroky z prodlení za dobu, kdy disponoval s neoprávněně vyplacenými finančními prostředky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky finance, dotace, OSVČ, úřad, peníze, Finanční správa, pandemie covidu-19, úrok, finanční úřad, Česko, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé OSVČ budou muset kompenzační bonus vrátit, říká ředitelka finančáku. Správa bude prověřovat vaše žádosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.