Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V pondělí se otevírají předzahrádky. Pro podnikatele jsou zdarma, pravidla však platí dál

Pražská Technická správa komunikací (TSK) dnes zrychleně vyřídí žádosti o zábor restauračních předzahrádek, které podnikatelé podali do dnešních pěti hodin odpoledne. Cílem je, aby byl zábor vyřízen do pondělí, kdy se z rozhodnutí vlády budou moci předzahrádky znovu otevřít. Informoval o tom pražský magistrát.

Vedení Prahy rozhodlo, že provozovatelé restaurací budou moci z důvodu ekonomických dopadů pandemie koronaviru veřejná prostranství pro předzahrádky využívat zdarma. Musí si však zažádat o zábor na TSK, ke kterému se běžně vyjadřují i další instituce, například památkáři. Nyní to není nutné. „S ohledem na mimořádnou situaci a množství žádostí nebude výjimečně nutné čekat na schválení všemi institucemi," uvedl magistrát.

Podle primátorova náměstka Adama Scheinherra (Praha Sobě) je současná situace mimořádná a město nechce podnikatele zatěžovat papírováním. „Zároveň všechny provozovatele prosím o fair play. Poplatek odpouštíme, ale pravidla pro zřizování předzahrádek platí stále," řekl.

Pravidla pro předzahrádky jsou nejpřísnější v Pražské památkové rezervaci. Nesmí v ní například mít pódium, podlahu ani žádnou ohradu, nesmí být zastřešená a zakázán je plastový nábytek. „Doufám, že včerejší (středeční) případ, kdy provozovatel bez souhlasu zabral celý chodník a navrtal slunečníky do historické dlažby ze sliveneckého mramoru přímo v památkové rezervaci, zůstane výjimkou," doplnil náměstek. Případ podle něj řešila TSK na Malostranském náměstí. Provozovatel se podle magistrátu omluvil a pomohl s okamžitým předlážděním. I tak ho nejspíš čeká pokuta.

Autoři | Foto Tomáš Benda, Facebook Praha.eu

Štítky restaurace, koronavirus, předzahrádky, Praha, předzahrádka, Pražský magistrát, pandemie covidu-19, Adam Scheinherr, Praha sobě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pondělí se otevírají předzahrádky. Pro podnikatele jsou zdarma, pravidla však platí dál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.