Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Slavnostní zahájení rekonstrukce Václaváku dnes rozháněli policisté

Dnes o půl jedenácté dopoledne začala tisková konference k zahájení rekonstrukce Václavského náměstí. Setkání pro novináře probíhalo přímo ve spodní části Václaváku. Už během proslovů prvních řečníků přijela k místu policejní auta, z nichž později vystoupili muži zákona, kteří urychlili konec akce.

Hřib vyjádřil radost nad vynecháním ramp pro vjezd do garáží

Tisková konference k poklepání základního kamene v rámci slavnostního zahájení rekonstrukce Václavského náměstí začala dnes o půl jedenácté dopoledne na Můstku před Palácem Koruna. Tiskové konference se účastnili primátor Prahy Zdeněk Hřib, jeho náměstek pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček, náměstek pro dopravu Adam Scheinherr, starosta Prahy 1 Petr Hejma a Tomáš Koranda, který je předsedou představenstva společnosti Hochtief CZ. Ta bude spodní část Václavského náměstí opravovat.

„Jsem velice rád, že po těch dlouhých letech, kdy se připravoval tento projekt, nadešel okamžik, kdy jej zahájíme. Jsem velice rád i za to, že oproti původnímu návrhu zmizely rampy pro vjezd do podzemních garáží a že naopak dojde k vysázení nových stromů. Myslím si, že to je ten směr, kterým bychom se měli ubírat,“ uvedl primátor Prahy Zdeněk Hřib.

Další dění v režii policie

Dalšími řečníky byli Petr Hlaváček a Adam Scheinherr, na konci jehož řeči za protagonisty přijely policejní vozy. Do projevu starosty Prahy 1 Petra Hejmy začal mluvit jeden z policistů, kteří vystoupili z aut. Přítomné vyzval, aby dbali nařízení vlády. Moderátor tiskové konference Vít Hofman o chvíli později zopakoval výzvu policie a poprosil novináře, aby se rozestoupili.

Vystoupení Tomáše Korandy bylo přerušeno policistou, který výzvu zopakoval ještě jednou, tentokrát skrze hlasitý amplion na policejním voze. „Jsme tady na kamerách, vidí to náš operační důstojník a dává nám rozkazy, které musíme plnit. To znamená, že pokud neuposlechnete našich výzev, budeme muset jednat dle zákona,“ hlásil policista přes amplion. Poté už jen Hřib, Hejma a Koranda v rychlosti po jednom zapózovali fotografům u poklepání na základní kámen a o chvíli později už přítomní místo opustili.

Jednání přítomných nebylo podle policie protiprávní

Celkový počet osob na místě se podle odhadů pohyboval zhruba kolem třiceti až čtyřiceti, akreditovaných novinářů však bylo pouze dvacet. „Dalším bychom ani akreditaci neudělili. Bohužel se jedná o veřejný prostor, kam se ve výsledku nashromáždilo větší množství lidí bez předchozí akreditace. Policie na kamerách uviděla významnější koncentraci osob bez rozestupů a správně situaci vyhodnotila jako rizikovou. Policie pomohla situaci vyřešit a za tento zákrok děkujeme," uvedl mluvčí magistrátu a zároveň moderátor tiskové konference Vít Hofman.

Policie nakonec jednání osob na Václavském náměstí nevyhodnotila jako protiprávní. „Policisté na místě prověřovali oznámení o shlukování lidí. Vzhledem k tomu, že se nejednalo o protiprávní jednání, tak účastníky požádali, aby se v rámci možností snažili mezi sebou dodržovat rozestupy,“ vysvětlil zákrok policie mluvčí Jan Daněk.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky tisková konference, Václavské náměstí, rekonstrukce, policie, Praha, Zdeněk Hřib, Petr Hejma, Petr Hlaváček, Adam Scheinherr, Vít Hofman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Slavnostní zahájení rekonstrukce Václaváku dnes rozháněli policisté  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.