Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Sobota 26. října 2024  |  Svátek má Erik
Bez reklam

V noci budeme spát o hodinu déle, hrozí náladovost, únava i potíže s usínáním

V noci si přetočíme čas o hodinu zpátky. O hodinu delší spánek nám dopřeje změna času z letního na zimní. Ne každému může však toto prodloužení vyhovovat. Podle lékařů narušuje tato změna přirozený biorytmus člověka, což vede k únavě, problémům se spánkem a náladou.

Přechod na zimní čas může výrazně narušit cirkadiánní rytmus člověka, což způsobuje problémy se spánkem a zvýšenou únavu. Lidé se tak často mohou cítit dezorientovaní, protože tělo potřebuje čas na přizpůsobení se novému režimu. Tmavší večery mohou ovlivnit produkci melatoninu, která pak vede k problémům s usínáním nebo předčasným probouzením.

Krátké dny a nedostatek denního světla mohou zvyšovat riziko vzniku sezónní afektivní poruchy (SAD), která se projevuje poklesem nálady, depresí a apatií. Lidé často zažívají větší ospalost a celkovou letargii, což může negativně ovlivnit jejich každodenní výkonnost, pracovní morálku i motivaci. Změna času také přináší vyšší stres a podrážděnost.

Dlouhodobé narušení biorytmu může mít negativní vliv na zdraví, zejména na srdce, metabolismus a imunitní systém. Některé studie poukazují na zvýšené riziko srdečních onemocnění v období po změně času. Navíc přechod na zimní čas zvyšuje pocit nepohody a může snižovat kvalitu života, zejména u lidí, kteří jsou citliví na změny v denním režimu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com/xiangying_xu

Štítky zimní čas, hodinky, spaní, spánek, neděle, přetočení, ČR, biorytmus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V noci budeme spát o hodinu déle, hrozí náladovost, únava i potíže s usínáním  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.