Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 25. září 2024  |  Svátek má Zlata
Bez reklam

Praha otevřela náplavky a obnovila lodní dopravu po Vltavě, vyplouvají i přívozy

Pražský magistrát dnes vzhledem k pozitivnímu vývoji počasí kolem 12:00 opět otevřel náplavky. Město rovněž obnovilo plavbu na Vltavě, postupně opět vyplouvají i přívozy. V úterý hasiči otevřeli vrata na Čertovce a pracovníci odstranili zbývající protipovodňové zábrany.

Hladiny řek vzedmuté po nedávných povodních nadále klesají. Nejnižší povodňový stupeň podle dat meteorologů platil dnes odpoledne už jen na čtyřech místech v jižních Čechách. Vltava v Praze-Chuchli klesla na normální stav v úterý dopoledne.

Náplavky byly pro veřejnost již otevřeny, stejně tak byla odstraněna (v úterý) protipovodňová ochrana na Zbraslavi a v Divadelní ulici," uvedl mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník.

Povolena je na území města od dnešních 12:00 také lodní doprava po Vltavě. Plavba je možná pouze za zvýšené opatrnosti a zvláštní pozornost je nutné věnovat při plavbě v okolí stavby Dvoreckého mostu, plavba je povolena jen středním polem, uvádí Státní plavební správa. V úseku mimo Prahu od Slap po Barrandovský most je však plavba stále do odvolání zakázána.

Postupně se do provozu také vracejí pražské přívozy. Od dnešního poledne už funguje linka P5 na Císařskou louku. „Linky P1, P2 a P6 budou v provozu od čtvrtečního rána a P3 by měla vyplout tento pátek 27. září," uvedl PID. Přívoz P4, který spojuje Velkou Chuchli s Modřany, podle organizátora pražské dopravy čeká až průtok ještě klesne.

FOTOGALERIE: Prchající lodě, voda až u kobek a neposlušní lidé. Podívejte se, jak to v sobotu vypadalo na pražských náplavkách

Pražské náplavky na obou březích Vltavy dnes zalila voda. Dopoledne ještě odváželi poslední lodě, které tam kotví, odpoledne už tam procházeli jen hlídkující strážníci. Velká voda přilákala desítky lidí a někteří z nich ignorovali značky zákazu...

Předpokladem magistrátu je, že nejpozději do konce týdne bude v Praze situace jako před povodněmi. Výjimkou zůstává zprovoznění silnice v Břežanském údolí, která je stále uzavřena a čeká se na vyjádření statika ohledně možného uvedení do obvyklého provozu.

Téměř celé Česko zasáhly od čtvrtka 12. září silné deště. Začaly se zvedat hladiny řek a dalších toků, místy až na extrémní stupeň povodňové aktivity. Nejhůře zasažen byl Moravskoslezský kraj, jehož vedení odhadlo škody až na desítky miliard korun. Silně zasáhla velká voda také třeba Jesenicko v Olomouckém kraji. Povodně mají pět potvrzených obětí a další lidé se pohřešují. Hladiny toků postupně opadají.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky záplavy, doprava, Praha, náplavky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha otevřela náplavky a obnovila lodní dopravu po Vltavě, vyplouvají i přívozy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.