Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Praha chce bezdomovce ubytovat v karlínských kasárnách, zatím pro ně zřizuje kemp na Císařské louce

Praha chce v době šíření nákazy nového koronaviru poskytnout nouzové ubytování bezdomovcům v karlínských kasárnách. Potřebuje k tomu součinnost státu. Loď Hermes, která slouží bezdomovcům během zimy, byla uzavřena. Už brzy by se pro ně měl otevřít prozatím kemp na Císařské louce.

Ohledně umístění bezdomovců do karlínských kasáren Hřib požádal o součinnost Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). "Jinak zjevně nemohou lidé bez domova splnit vládní nařízení ´z práce hned domů´, protože nemají ani jedno," napsal pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti)s poukazem na vládní omezení volného pohybu lidí zavedené od pondělí jako opatření proti šíření koronaviru.

Loď Hermes byla podle Hřiba pro lidi bez domova uzavřena kvůli hygienickým problémům. "Nemohlo to už fungovat. Ale otevřeli jsme dnes alespoň prozatím kemp na Císařské louce," doplnil.

V zázemí pro lidi bez domova se pomalu proměňuje autokemp na začátku ostrova. Jak dlouho by měl fungovat, není zatím jasné.

Císařská louka, kolébka českého fotbalu a místo vzniku rivality mezi Spartou a Slavií

Císařská louka je území v samém srdci Prahy, kam však často ani rodilý Pražák nezavítá. Císařskou louku totiž se smíchovským břehem spojuje pouze jediná lávka, která se nachází na jižním cípu ostrova. Ostrov Císařská louka uprostřed Vltavy...

Výrazné omezení fungování lodi Hermes a také ubytovacího zařízení pro lidi bez domova v Michli, které provozuje městské Centrum sociálních služeb Praha (CSSP), magistrát avizoval ve čtvrtek. "Nechceme koncentrovat bezdomovce ve velkých ubytovacích zařízeních," uvedl tehdy mluvčí centra Jiří Wolf.

Sociální pracovníci zatím nemohou bezdomovcům rozdávat roušky ani jiné ochranné prostředky, protože jich organizace nemají dostatek ani pro vlastní zaměstnance. Na chybějící ochranné prostředky od vlády si vedení Prahy stěžuje dlouhodobě. Město nyní čeká na 15 tisíc respirátorů z dodávky, kterou centrálně objednal Plzeňský kraj.

V hlavním městě žije podle sčítání a odhadu, které loni v dubnu provedl Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, zhruba 3250 bezdomovců. Jen asi třetina je z Prahy, ostatní jsou z dalších míst České republiky a také ze zahraničí.

Autoři | Foto

Štítky ČR, správa, zdraví, sociální, koronavirus, bezdomovci, Praha, bezdomovec, Císařská louka, Zdeněk Hřib, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Česká pirátská strana, Centrum sociálních služeb Praha, Jiří Wolf, Hermès, Výzkumný ústav práce a soci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha chce bezdomovce ubytovat v karlínských kasárnách, zatím pro ně zřizuje kemp na Císařské louce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.