Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Císařská louka, kolébka českého fotbalu a místo vzniku rivality mezi Spartou a Slavií

Císařská louka je území v samém srdci Prahy, kam však často ani rodilý Pražák nezavítá. Císařskou louku totiž se smíchovským břehem spojuje pouze jediná lávka, která se nachází na jižním cípu ostrova. Ostrov Císařská louka uprostřed Vltavy je místo, kde se psala historie.

Korunovační hostina Václava II.

Císařská louka se původně jmenovala Královská louka, právě zde se roku 1297 pravděpodobně konala korunovační hostina Václava II. Ostrovem se Císařská louka stala až o několik století později. Na přelomu devatenáctého a dvacátého století byla uměle vytěžena zemina ze západní poloviny Císařské louky, aby mohl vzniknout Smíchovský přístav.

Císařská louka jako kolébka českého fotbalu

Nesmazatelnou stopu zanechala Císařská louka v historii českého fotbalu. Právě na tomto dnes relativně nenápadném ostrově totiž vznikla rivalita mezi pražskými fotbalovými kluby SK Slavia Praha a AC Sparta Praha. V roce 1893 se na Císařské louce hrálo vůbec první oficiální fotbalové utkání na území Čech. Tehdejší nejlepší klub Rakouska-Uherska Regatta tehdy porazil Loučeň 5:0. O tři roky později, tedy v roce 1896, se na stejném místě proti sobě poprvé postavila pražská „S“.

Historicky první derby položilo základy vzájemné rivalitě

Historicky první utkání mezi Spartou a Slavií, které se odehrálo 29. března 1896, skončilo bez branek. Vzájemná rivalita mezi oběma pražskými kluby však vznikla vlastně až po závěrečném hvizdu. Rozhodčí Josef Rössler-Ořovský uznal Spartě vstřelený gól, ale podle tehdejších pravidel museli oba kapitáni schválit regulérnost vstřelené branky. Slávistický kapitán se zdráhal schválit vstřelený gól Sparty a vzniká hádka, která končí tím, že se k sobě oba týmy obracejí zády a opouštějí hřiště. První derby pražských „S“ tak končí 0:0. Utkání a následnému incidentu přihlíželo podle historických pramenů 121 platících diváků.

Neslavný konec fotbalu na Císařské louce

Až do roku 2012 na ostrově hrál domácí zápasy klub FC Radlice. Kolébku českého fotbalu stihl na začátku jednadvacátého století nepříjemný osud. Vlastník pozemků na Císařské louce, kterým je akciová společnost České přístavy, se rozhodl hřiště zrušit. Problém nastal v roce 2012, kdy po deseti letech vypršela nájemní smlouva, podle které platil radlický fotbalový oddíl Českým přístavům 100 tisíc korun ročně. Při vyjednávání nové smlouvy měl náhle FC Radlice platit ročně 600 tisíc korun. Likvidační výše nájemného vedla k ukončení fotbalové činnosti na Císařské louce. Na místě, kde se psala historie českého fotbalu, dnes funguje golfové odpaliště.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky historie, fotbal, Císařská louka, Praha, AC Sparta Praha, SK Slavia Praha, Vltava, FC Radlice, Václav II. Český, kolébka, České přístavy, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Císařská louka, kolébka českého fotbalu a místo vzniku rivality mezi Spartou a Slavií  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.