Počasí dnes13 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 12. září 2024  |  Svátek má Marie
Bez reklam

Konec rikš v centru Prahy. Ministerstvo dalo za pravdu magistrátu, je to nelegální reklama

, aktualizováno 22. srpna 2024, 14:47

Z památkové rezervace v centru Prahy mají zmizet rikši, které jsou umístěny před masážními salony. Jak teď nyní uznalo i Ministerstvo průmyslu a obchodu, jsou totiž nelegální reklamou. O jejich odstranění se dlouho snažil magistrát i Praha 1, soud byl ale na straně provozovatele. Rikšu neviděl jako reklamu, ale dopravní prostředek.

Rikši stojí přes salony v Praze na několika místech, na Václavském a Staroměstském náměstí a v Karlově ulici nedaleko Karlova mostu. Provozovatel tvrdil, že se nejedná o reklamu, ale dopravní prostředky, jezdí na nich prý zaměstnanci. Podle magistrátu jim ale chybí povinné vybavení jako světla nebo brzdy, na cestování tedy nejsou způsobilé.

Navíc mají stejné barevné provedení jako provozovny a jsou ozdobeny LED páskami, které mají poutat pozornost.

Cyklisté měli svými koly zablokovat okolí Thajského ráje. Dorazili tři

Na Václavském náměstí dnes odpoledne proběhl happening, který má pomoci upozornit na nevkusné reklamní rikši zaparkované před provozovnami Thajského ráje v centru hlavního města. Starostka Prahy 1 a předseda TOP 09 Praha 1 a zastupitel první městské...

Magistrát se už snažil rikši odstranit postupně přes památkáře, přes odbor dopravy Prahy 1 i živnostenský odbor Prahy 1. Později magistrát na základě právní analýzy využil odstavec o svépomoci a pracovníci rikši odvezli a uskladnili. Thajské ráje však Prahu zažalovaly, protože podle provozovatelů na odstranění jejich reklamy nemělo hlavní město právo.

„A co se stalo? Thajské ráje vyhrály. Pravomocně! Rikši tam prý už stály dlouho, tak se to dá považovat za „mírový stav“ a odvézt je bylo moc radikální řešení. Město musí rikši vrátit (stejně si mezitím pořídili nové) a uhradit vzniklou škodu,“ popsala minulý rok situaci specialistka na veřejný prostor a vizuální smog a zastupitelka hlavního města Prahy Kristýna Drápalová (Praha Sobě).

Věc pak začalo řešit Ministerstvo průmyslu a obchodu a to nakonec dalo za pravdu městu. Magistrát teď dostal pravomocné rozhodnutí, že rikši před masážními salony skutečně jsou nelegální reklamou.

„Jsem moc ráda, že na Ministerstvu průmyslu a obchodu změnili přístup. Dosavadní výklad, kdy podle nich rikši nebyly reklamou, byl skutečně velmi problematický. Je přeci jasné, že se o reklamu jedná. Doufám, že Thajské ráje nevymyslí nějaké další právní kličky a tu ostudu konečně odstraní," komentovala rozhodnutí pro Pražskou Drbnu Drápalová.

Parkujte kola u rikši před Thajským rájem, vyzývá starostka Prahy 1

Centrum Prahy je dlouhodobě místem, kde bují vizuální smog, který způsobuje většinou neesteticky umístěná reklama. Přeborníky ve tvorbě vizuálního smogu jsou provozovny masážních podniků s názvem Thajský ráj. Těch je v centru celkem pět a některé z...

„Mám z toho dvakrát tak velkou radost, protože před několika lety Ministerstvo průmyslu a obchodu v odvolacím řízení shodilo uloženou pokutu pražského živnostenského úřadu provozovateli thajských masáží za nelegální reklamní rikšu. Tehdy jsem si klepal nevěřícně na čelo. Praha údajně dostatečně neprokázala, že jde o reklamu,“ sdělil v tiskové zprávě Adam Zábranský (Piráti), radní pro majetek, legislativu a transparentnost.

Provozovatel má teď zaplatit pokutu a rikši společně s plachtami odstranit. „Buď nelegální zábor nechá odstranit Praha 1 nebo provozovatele přestane bavit dostávat tučné pokuty a rikšu si odveze sám,“ doplnil Zábranský na síti X.

„Praha 1 provede kontrolu zda tato reklamní zařízení mají příslušná povolení a následně bude postupovat dle zákona," sdělila redakci Pražské Drbny mluvčí první městské části Karolína Šnejdarová.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Prahy 1

Štítky rikša, magistrát, reklama, Ministerstvo průmyslu a obchodu, památková rezervace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec rikš v centru Prahy. Ministerstvo dalo za pravdu magistrátu, je to nelegální reklama  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.