Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Parkujte kola u rikši před Thajským rájem, vyzývá starostka Prahy 1

Centrum Prahy je dlouhodobě místem, kde bují vizuální smog, který způsobuje většinou neesteticky umístěná reklama. Přeborníky ve tvorbě vizuálního smogu jsou provozovny masážních podniků s názvem Thajský ráj. Těch je v centru celkem pět a některé z nich hyzdí své okolí nevkusnou reklamou ve formě pestrobarevné rikši zaparkované přímo před vchodem do podniku. Ty Praha nemůže podle rozhodnutí soudu odstranit, a tak přišla městská část Praha 1 s velmi svérázným pokusem o řešení problému.

Podle soudu nelze se zaparkovanou rikšou nic dělat, jde totiž v podstatě o jízdní kolo

Rikši zaparkované před pobočkami Thajského ráje kousek od Karlova mostu, na Staroměstském náměstí a na Václavském náměstí v centru Prahy působí jako esence vizuálního smogu, přesto se je nedaří odstranit úřední cestou. Pro příslušné úřady totiž rikša nesplňuje atributy reklamního nosiče, úředně je rikša zkrátka kolo, tedy dopravní prostředek.

Magistrát se snažil rikši odstranit postupně přes památkáře, přes odbor dopravy Prahy 1 i živnostenský odbor Prahy 1. Později magistrát na základě právní analýzy využil odstavec o svépomoci a pracovníci rikši odvezli a uskladnili. Thajské ráje však Prahu zažalovaly, protože podle provozovatelů na odstranění jejich reklamy nemělo hlavní město právo.

„A co se stalo? Thajské ráje vyhrály. Pravomocně! Rikši tam prý už stály dlouho, tak se to dá považovat za „mírový stav“ a odvézt je bylo moc radikální řešení. Město musí rikši vrátit (stejně si mezitím pořídili nové) a uhradit vzniklou škodu,“ popsala situaci specialistka na veřejný prostor a vizuální smog a zastupitelka hlavního města Prahy Kristýna Drápalová (Praha Sobě).

„Stát tak řekl, že s tím červeno-zeleným zoufalstvím město nesmí nic dělat. Máme to černé na bílém. Už neexistuje žádná legální cesta, jak dostat rikši pryč,“ napsala Drápalová na svém facebookovém profilu.

Thajské ráje jako propagátor cyklistiky

Rikši, které nadále parkují před pobočkami Thajského ráje, však nejsou trnem v oku pouze magistrátu hlavního města, ale také městské části Praha 1. A vzhledem k tomu, že to vypadá, že neexistuje úřední způsob, jak rikši odstranit, přišli zástupci Prahy 1 se svéráznou vývou.

„Úřední cestou nelze provozovatele přinutit, aby rikšu odstranil. Ok. Tak se na problematiku podívejme z jiného úhlu pohledu. Pojďme Thajský ráj vnímat jako progresivního propagátora cyklodopravy,“ popisuje ve videu předseda TOP 09 Praha 1 a zastupitel první městské části Giancarlo Lamberti (TOP 09).

„V podstatě nás vybízí k používání rikš nebo třeba kol. A to je vlastně super. Tak pojďme před provozovnu Thajského ráje odkládat taky svá kola. Řekněme dvacet, třicet kol denně? To provozovatel Thajského ráje i majitel této nemovitosti jistě ocení,“ vyzývá Lamberti.

Happening vyzývající k parkování kol před thajským rájem

Výzvu podpořila i starostka Prahy 1. „Mnoho našich spolupracovníků na městské části jezdí do práce na kole a myslím si, že mnozí z nich mohou svá kola cestou do práce odkládat právě tady u této rikši,“ říká ve videu starostka městské části Praha 1 Terezie Radoměřská (TOP 09) a ukazuje na rikšu před pobočkou Thajského ráje v dolní části Václavského náměstí.

Radoměřská vyzývá, aby lidé parkovali kola před pobočkami Thajského ráje do doby, než provozovatel rikši odstraní. „Výhledově by možná právě na tomto místě mohl být prostor pro odkládání sdílených koloběžek a kol,“ podotýká Radoměřská.

Parkování kol před pobočkami Thajského ráje by měl podpořit happening, který se uskuteční před provozovnou v dolní části Václavského náměstí v pondělí 17. července v pět hodin odpoledne. „Přijďte na náš happening a odložte si sem i svá kola. Alespoň na chvilku. Ukažme společně Thajskému ráji, jak moc milujeme tu jejich rikšu,“ zve na happening Giancarlo Lamberti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 1

Štítky vizuální smog, rikša, kola, parkování, výzva, Praha 1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parkujte kola u rikši před Thajským rájem, vyzývá starostka Prahy 1  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.