Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Cyklisté měli svými koly zablokovat okolí Thajského ráje. Dorazili tři

Na Václavském náměstí dnes odpoledne proběhl happening, který má pomoci upozornit na nevkusné reklamní rikši zaparkované před provozovnami Thajského ráje v centru hlavního města. Starostka Prahy 1 a předseda TOP 09 Praha 1 a zastupitel první městské části Giancarlo Lamberti (TOP 09) vyzvali lidi, aby u rikši parkovali své bicykly. Dnes po páté hodině u ní byla zaparkovaná tři kola.

Akce přilákala několik jednotlivců

Rikši z prostorů před provozovnami Thajského ráje v centru Prahy nemůže hlavní město podle rozhodnutí soudu odstranit, a tak přišla městská část Praha 1 s velmi svérázným pokusem o řešení problému.

„Úřední cestou nelze provozovatele přinutit, aby rikšu odstranil. Ok. Tak se na problematiku podívejme z jiného úhlu pohledu. Pojďme Thajský ráj vnímat jako progresivního propagátora cyklodopravy,“ popsal už dříve Giancarlo Lamberti„V podstatě nás vybízí k používání rikš nebo třeba kol. A to je vlastně super. Tak pojďme před provozovnu Thajského ráje odkládat taky svá kola. Řekněme dvacet, třicet kol denně? To provozovatel Thajského ráje i majitel této nemovitosti jistě ocení,“ vyzval Lamberti.

Parkování kol před pobočkami Thajského ráje měl podpořit dnešní happening, který se uskuteční před provozovnou v dolní části Václavského náměstí. Nakonec svá kola po páté hodiny k rikši zaparkovali pouze tři cyklisté. „Kdybych měl soudit podle události na Facebooku, tak tam bylo zúčastněných víc,“ neskrýval lehké zklamání nad počtem účastníků iniciátor dnešního setkání Lamberti.

Parkujte kola u rikši před Thajským rájem, vyzývá starostka Prahy 1

Centrum Prahy je dlouhodobě místem, kde bují vizuální smog, který způsobuje většinou neesteticky umístěná reklama. Přeborníky ve tvorbě vizuálního smogu jsou provozovny masážních podniků s názvem Thajský ráj. Těch je v centru celkem pět a některé...

„Nebudu podléhat vlivu, že budeme budovat parkoviště pro půjčovny kol a koloběžek jenom proto, že se nám to zrovna někde hodí,“ tvrdí Ryvola

Lamberti zároveň našemu redaktorovi na místě řekl, že by na místě mohlo vzniknout místo určené k parkování kol nebo sdílených koloběžek, s tím však tak docela nesouhlasí radní pro dopravu Prahy 1 Vojtěch Ryvola (ANO). „Toto setkání má za úkol ukázat na něco, co se tu začíná rozmáhat a co funguje špatně, a to je reklama. Tohle je jeden z malých ukazatelů, jak to taky jde. To kolo už několik let nikam nevyjelo, ani tady, ani na Staroměstském náměstí, je to očividná reklama, ale jelikož je to dopravní prostředek, musel by být s tou provozovnou něčím spojený, třeba napájecím kabelem,“ popsal naší redakci problematiku Ryvola.

„Sdílené parkování musí mít nějaká pravidla hry a já nebudu podléhat vlivu, že budeme budovat parkoviště pro půjčovny kol a koloběžek jenom proto, že se nám to zrovna někde hodí. Musí to mít jasný systém, logiku a taky počty. V současné době se dohadujeme se čtyřmi provozovateli půjčování kol a koloběžek a stanovili jsme si, že 1. září by na Praze 1 měl být klid a pořádek. Nikoliv tak, že koloběžky zmizí z ulic, ale že začnou parkovat na místech k tomu určených v počtech tomu určených,“ uavřel Ryvola.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky rikša, reklama, vizuální smog, iniciativa, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hana N

Ten článek nemá hlavu ani patu.

Úterý, 18. července 2023, 06:11Odpovědět

Cyklisté měli svými koly zablokovat okolí Thajského ráje. Dorazili tři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.