Počasí dnes17 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

V Praze se při vysokých teplotách více zalévá. Sečení trávníků se naopak omezuje

Při letních vysokých teplotách se zeleň v Praze musí více zalévat, a to hlavně nově vysazené stromy a keře nebo květinové záhony. Omezit by se kvůli horkům mělo naopak sečení trávníků. To řekla mluvčí organizace Lesy hlavního města Prahy Petra Fišerová. Na zalévání se soustředí i pražská botanická zahrada, problémem jsou však podle odborníků spíše výkyvy teplot. Lidem doporučují rostliny kontrolovat.

„V horkém období se naše péče o zeleň soustředí hlavně na zálivku, a to zejména u nových výsadeb dřevin, ale i záhonů letniček a podobně," uvedla Fišerová. Zalévat se podle ní musí od brzkých ranních hodin po celý den.

Sečení trávy se naopak v horkých dnech neprovádí, po provedení jsou trávníky totiž náchylnější k vysychání a spálení od slunce. Výjimkou jsou podle Fišerové pouze některé trávníky pod závlahou. Během léta podle ní dochází již běžně k seschnutí travních ploch, které se ale poté přirozeně obnoví.

„Také stromy mohou v létě reagovat na vysoké teploty shazováním listů," uvedla Fišerová. „Sníží si tak listovou plochu, čímž šetří energii a odpařování vody a dokáží přečkat extrémní teploty. Umí si následně vytvořit nové pupeny, ze kterých opět vyraší listy," dodala.

Při vysokých letních teplotách více zalévá i pražská botanická zahrada. Problémem jsou podle odborníků nicméně spíše velké teplotní výkyvy, tedy chladnější noci a rána a vysoké teploty odpoledne, řekla mluvčí zahrady Michaela Bičíková. „Z tohoto důvodu se veškerá zálivka odehrává v noci a brzy ráno, tedy maximálně do 09:00," uvedla.

Letní počasí vyhovuje podle Bičíkové letničkám a teplomilným trvalkám, například z oblasti Středozemí. Sukulentní a suchomilné rostliny a další rostliny v nádobách, jako i palmy, není potřeba při slunném počasí více zalévat. „Zaléváme až po ochlazení a když není přímé slunce," uvedla.

Chladnomilným rostlinám horka problémy nedělají, protože je zahrada přes léto umisťuje do skleníků a pěstebního zázemí, kde lze teplota upravit. „Odborníci pak doporučují při současných výkyvech a vyšší vlhkosti rostliny kontrolovat, je větší riziko plísní, padlí a podobně," řekla Bičíková.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Horňák

Štítky zeleň, botanická, příroda, počasí, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze se při vysokých teplotách více zalévá. Sečení trávníků se naopak omezuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.