Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Šiška má sourozence. V pražské zoo se narodil další luskoun, teprve druhý v Evropě

Zoo Praha dnes oznámila radostnou novinu, podařilo se jí odchovat už druhého ohroženého luskouna krátkoocasého. Mládě se v noci na pondělí narodilo stejným rodičům, jako první evropský luskoun Šiška. Jeho pohlaví zatím neznají, expozice je kvůli klidu dočasně zakrytá.

Malý luskoun se narodil samici Run Hou Tang a samci Guo Baovi, kteří jsou i rodiče Šišky narozené minulý rok v únoru.

„Druhé evropské mládě luskouna se narodilo o pět dnů později oproti předpokládanému termínu vypočítanému po zkušenosti s narozením Šišky,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

„Tomu odpovídá i to, že má vyšší hmotnost, je zřetelně vyspělejší a také aktivnější. Snaží se sát mateřské mléko, je však otázka, zda mládě nebude stejně jako Šišku nutno přikrmovat uměle,“ dodal Bobek.

Mládě luskouna v pražské zoo je oficiálně prvním odchovaným v Evropě

Samička luskouna krátkoocasého, která se v únoru narodila v pražské zoologické zahradě, přešla z mateřského mléka na pevnou stravu. Mládě jménem Šiška bude mít ve středu půl roku a je prvním mládětem tohoto druhu odchovaným v Evropě. Pražská zoo...

„Matka Run Hou Tang se krátce po osmé hodině večerní odebrala pod mohutný kořen ve své expozici, čímž se dostala mimo dosah kamer. S ohledem na poznatky z loňského porodu předpokládáme, že mládě přišlo na svět krátce po půlnoci,“ popsal chovatel luskounů David Vala.

Pár luskounů získala pražská zoo v roce 2022 ze zahrady v Tchajpej. Druh je ohrožen kvůli lovu, cenné je jejich maso a šupiny. Právě kvůli nim se jim říká oživlé šišky.

Pavilon Indonéská džungle, kde luskouni žijí, zůstává otevřen, jejich expozice je ale kvůli klidu zakryta. Zda je novorozené mládě samec nebo samička zatím ošetřovatelé neví.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Miroslav Bobek

Štítky Zoo Praha, luskoun, mládě, narození, chov, Šiška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šiška má sourozence. V pražské zoo se narodil další luskoun, teprve druhý v Evropě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.