Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Mládě luskouna v pražské zoo je oficiálně prvním odchovaným v Evropě

Samička luskouna krátkoocasého, která se v únoru narodila v pražské zoologické zahradě, přešla z mateřského mléka na pevnou stravu. Mládě jménem Šiška bude mít ve středu půl roku a je prvním mládětem tohoto druhu odchovaným v Evropě. Pražská zoo to uvedla v tiskové zprávě. Zoo Praha je teprve druhou evropskou zahradou, která kriticky ohrožené luskouny chová.

Chovatelé museli Šišku zpočátku dokrmovat

Po narození mládě vážilo 135 gramů a chovatelé ho museli zpočátku kvůli nedostatku mateřského mléka dokrmovat. V současné době má Šiška přes 1700 gramů, chovatelé ji dvakrát denně krmí luskouní kaší, jejíž základ tvoří larvy včelích trubců. Podle zástupců zahrady mladá luskounka obratně šplhá ve větvích expozice v Indonéské džungli a za nedlouho bude tak velká, že ji matka neuveze na svém hřbetu.

„Odchov Šišky je zásadní nejenom proto, že byl spojen s řadou úskalí, ale také z toho důvodu, že jde o první mládě luskouna odchované v Evropě," uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek a současně zdůraznit, že tito šupinatí savci žijící v subsaharské Africe a jižní Asii jsou vysoce ohrožení nelegálním lovem a obchodem.

Malého tučňáka v pražské zoo vyhodili z hnízda. Chovatelům se nakonec podařil zázrak

Chovatelé pražské zoo mají na svědomí záchranu života tučňákovi, která je podobná malému zázraku. Jen co se malý tučňák Humboldtův 3. března 2023 vylíhl a rozkoukal, už musel bojovat o svůj život. Hned devatenáctý den jeho života ho totiž...

Chov luskounů je náročný kvůli zajištění dostatku vhodné potravy

Pražská zoo pár těchto savců získala před rokem z tchajpejské zoologické zahrady na základě partnerské smlouvy mezi Prahou a tchajwanskou metropolí. Šiška se narodila 2. února samici Run Hou Tang.

Chov luskounů je poměrně náročný hlavně kvůli zajištění dostatečného množství vhodné potravy. V přírodě luskouni používají při získávání potravy silné drápy, kterými rozhrabávají mraveniště a termitiště. Kořist pak vybírají lepkavým jazykem. V zoo denní krmná dávka pro jednoho luskouna obsahuje mimo jiné 100 gramů včelích larev, moučné červy, směs pro hmyzožravce, jablko, žloutek, zeminu a další přísady.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Štítky příroda, zvířata, Praha, zoo, luskoun

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mládě luskouna v pražské zoo je oficiálně prvním odchovaným v Evropě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.