Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Malého tučňáka v pražské zoo vyhodili z hnízda. Chovatelům se nakonec podařil zázrak

Chovatelé pražské zoo mají na svědomí záchranu života tučňákovi, která je podobná malému zázraku. Jen co se malý tučňák Humboldtův 3. března 2023 vylíhl a rozkoukal, už musel bojovat o svůj život. Hned devatenáctý den jeho života ho totiž z hnízda vyhodil agresivní sousedský pár. Ptáče, které se už zdálo mrtvé, nakonec chovatelé dokázali zachránit. Dnes už ho mohou pozorovat návštěvníci Zoo Praha v pavilonu tučňáků.

Zoo Praha chová tučňáky Humboldtovy od začátku 60. let 20. století a patří k jejich úspěšným evropským chovatelům. V pořadí jde již o 135. mládě tohoto druhu v historii pražské zoo.

Bojovník a zázračné mládě

Chovatelé označují mladého tučňáka za obrovského bojovníka a zázračné mládě. „Dva dny strávil v péči veterináře a poté jsme ho doslova vypiplali, protože už se nemohl vrátit ke svým rodičům. Pouto mezi nimi bylo narušeno,“ popsal vrchní chovatel Jakub Mezei.

„Krmili jsme ho přes sondu, poté speciální instantní kaší, pak uměle natrávenými rybami. V necelých dvou měsících konečně přešel na celé ryby, kterými krmíme dospělé tučňáky,“ uvedl.

Přechodem na stravu pro dospělé tučňáky však úsilí chovatelů skončit nemohlo. Kvůli tomu, že mladý tučňák strávil dlouhou dobu v chovatelském zázemí, bál se ostatních tučňáků a myslel si, že patří k lidem. Díky trpělivosti všech zúčastněných se nakonec podařilo, že si na sebe tučňáci vzájemně zvykli.

V pražské zoo uhynul nejstarší žirafí samec. Zplodil devětadvacet potomků

V pražské zoo uhynul samec žirafy severní núbijské Johan. Dlouholetému vůdci pražské žirafí skupiny bylo 23 let a byl zasloužilým otcem. Johan uhynul z přirozených příčin spojených s vysokým věkem v noci na středu 26. července. Se svou výškou...

Lidé ho poznají podle šedivého zbarvení

Dnes už návštěvníci zoo mohou malého tučňáka sledovat v expozici u hlavního vchodu. Mezi ostatními tučňáky ho lidé rozpoznají velmi snadno díky šedivému zbarvení. Stále nemá typické černobílé zbarvení, to získá až na konci příštího léta.

Zatím není jasné ani to, zda jde o samce nebo samici, to odhalí až krevní testy, na jejichž výsledek v zoo čekají. „Definitivní jméno tedy zatím mládě nemá. V týmu chovatelů tučňáků jsme tu tři a každý mu říkáme jinak, ve hře je Buřtík, Láska a Štístko. Jsme tedy připraveni na obě rodové varianty a v záloze máme i smírčí střední rod,“ uvedl pro web zoo Mezei.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tereza Šolcová, Zoo Praha

Štítky tučňák, mládě, chovatelé, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malého tučňáka v pražské zoo vyhodili z hnízda. Chovatelům se nakonec podařil zázrak  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.