Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Policie obsadila Sněmovnu, cvičila zásah proti útočníkovi

, aktualizováno včera

Zásah proti ozbrojenému útočníkovi v budově Poslanecké sněmovny byl tématem dnešního cvičení policie a dalších složek integrovaného záchranného systému. Policie nacvičovala zásah proti pachateli, který napadal lidi v budově. Nejprve měl nůž, v další fázi se zmocnil zbraně policisty, kterého zranil. U cvičení asistovala i pražská záchranná služba, která nacvičovala ošetřování zraněných. Jeden z útoků pachatele mohli zástupci médií sledovat zblízka. Podle sněmovního kancléře Martina Plíška se budou podobná cvičení odehrávat i v budoucnu. Dnešní cvičení se bude ještě vyhodnocovat.

„Pracovali jsme se třemi různými scénáři. Nicméně útočník byl jeden a ten samý. Jednalo se o to, že došlo k pohnutkám v jeho mysli, kdy on byl vyhozen z práce, sebral nůž a začal útočit na všechny uvnitř Sněmovny," popsal novinářům mluvčí Ochranné služby Policie ČR Tomáš Procházka. Šlo o fiktivního zaměstnance Sněmovny. „Došel na personální oddělení, tam se dozvěděl, že je propuštěn, propukl u něj amok a nekontrolovatelně začal útočit na všechny uvnitř budovy," uvedl.

Již dopoledne informoval, že v první fázi byli součástí cvičení tři mrtví a mnoho zraněných. Další fáze se lišily tím, jaké policejní složka zasahovala jako první.

Na místě nacvičovala zásah například speciální pořádková jednotka, pohotovostní motorizovaná jednotka nebo policisté ze služby kriminální policie a vyšetřování. Jednoho ze zásahu se účastnila i hlídka z oddělení rychlého výjezdu ochranné služby. Novináři mohli příjezd policejních jednotek sledovat přímo z ulice, v poslední fázi mohli také vidět útok figuranta na lidi v jeho okolí a jeho vpád do budovy. Část zásahu mohli také sledovat na obrazovkách v zasedací místnosti v jedné ze sněmovních budov.

„Jedná se o budovu složitou na orientaci a smyslem toho bylo, aby se policisté s tímto sžili," řekl mluvčí. Hlavní sněmovní budova, kde se cvičení odehrávalo, sestává kromě Thunovského paláce i z dalších budov, s nimiž ji propojily stavební úpravy v 90. letech. Policisté mohli podle mluvčího narazit na útočníka náhodně či ho mohli hledat v jiné budově. „Jednalo se o složitou situaci," doplnil.

Plíšek uvedl, že Sněmovna si chtěla na dnešním cvičení ověřit funkčnost informačních systémů pro zasílání zpráv v systému včasného varování. To se podle něj povedlo. Mým cílem je do budoucna, aby v dohledné době do tohoto systému byli začleněni všichni držitelé vstupních karet do Sněmovny. Podobná cvičení ale s rozdílnými prvky se budou ve Sněmovně konat každým rokem, dodal.

„Dnešní cvičení odhalilo některá slabá místa nebo i prostor pro zlepšení a myslím si, že bude dobré, aby všichni předsedové klubu nebo celá politická reprezentace se seznámila s vyhodnocením. Budeme muset udělat některé změny v našem chování, možná v některých procesech Sněmovny," řekl člen výboru pro bezpečnost a poslanec ANO Robert Králíček.

Pavel Nachtman z Ochranné služby Policie ČR řekl, že za službu se účastnilo akce 50 policistů, dalších 40 bylo z krajského ředitelství Praha, 30 záchranářů z pražské záchranné služby, účastnila se i městská policie a dopravní podnik. Mluvčí pražské záchranné služby Karel Kirs v průběhu cvičení řekl novinářům, že má informace o 20 zraněných s různou závažností. Na zhodnocení dnešního cvičení je podle Nachtmana relativně brzy. Dodal však, že už má určité výstupy, které policie využije v rámci výcviku a služební přípravy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky sněmovna, policie, cvičení, hasiči, záchranáři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie obsadila Sněmovnu, cvičila zásah proti útočníkovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.