Počasí dnes15 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

VIDEO: Provokování sestry a hraní si s tátou. Malá gorila Mobi se v pražské zoo učí chodit a objevuje okolí

Gorilka Mobi začátkem července oslaví šest měsíců od narození a už teď dává své matce Duni zabrat. Učí se chodit a tak se vydává objevovat okolí, visí na laně, zkoumá guerézy pláštíkové, provokuje sestru Gaiu a odváží se i za obřím tátou Kisumem.

Mobi se narodila 2. ledna, její matkou je desetiletá samice Duni, babičkou pak Moja, první gorila, která se v Česku narodila. Otcem je Kisumu, šestadvacetiletý samec, kterého do Prahy přivezli z rakouské zoo.

Zoo Praha teď zveřejnila videa, na kterých Mobi zkoumá své okolí v pavilonu Rezervace Dja. Hodně času samozřejmě tráví s matkou, zvědavost jí ale nedá. Ráda si prohlíží a sahá na mladší sestru Gaiu, to se ale mnohdy nelíbí Gaině matce Kijivu.

„Nastává období, na které jsme se zde všichni těšili. Gorilí mláďata totiž konečně začínají interagovat,“ popsal v tiskové zprávě ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Jakkoliv krásný je pohled na obě mláďata pospolu, možná ještě jímavější je drobná Mobi při hře se svým otcem, mohutným Kisumem. Stříbrohřbetý samec dovoluje své prvorozené dceři dotýkat se jeho obličeje i prohrabávat se srstí. Nikdy mě nepřestane udivovat, jak silné vazby mezi sebou tito primáti vytvářejí,“ dodal.

Už také zkouší potravu, kterou vidí jíst ostatní. Dřív zeleninu, listí a okus z větví jen žvýkala a plivala, teď už ji i spolkne.

„Mobi se batolí po expozici a když nějaké gorile upadne sousto od pusy, zkouší ho sama sežvýkat. Nově pevnou stravu i polyká a tráví, důkazem nám je změna barvy jejího trusu,“ vysvětlil vrchní chovatel primátů Zoo Praha Martin Vojáček.

Gorilí samička, která se narodila 2. ledna v pražské zoologické zahradě, dostala jméno Mobi. V pavilonu Rezervace Dja ji dnes pokřtil pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Matkou mláděte je desetiletá samice Duni a babičkou Moja, první gorila...

Mobi si všímá o gueréz pláštíkových, které Rezervaci Dja také obývají.Na obě mláďata už se těší hlavně osmiletý Ajabu, největším provokatér, party. Chce si s nimi hrát, to ale matky zatím nedovolily.

Nejlepší čas pro návštěvu pavilonu goril je mezi desátou dopoledne a třetí odpoledne, kdy jsou gorily aktivní při krmení. V tomto teplém počasí vyráží i do venkovního výběhu, nejčastěji po čtvrté odpoledne.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Hamerník, Martina Šmelová, Oliver Le Que, Zoo Praha

Štítky Zoo Praha, gorila, Mobi, chůze, Rezervace Dja

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Provokování sestry a hraní si s tátou. Malá gorila Mobi se v pražské zoo učí chodit a objevuje okolí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.