Počasí dnes15 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Silné bouřky, vítr, intenzivní déšt a velké kroupy. Prahu čeká divoké odpoledne

, aktualizováno 21. června 2024, 15:04

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu do Prahy dnes odpoledne dorazí extrémní počasí. Kromě tropických teplot, které překročí 31 stupňů, to budou i velmi silné bouřky, silný vítr, kroupy o průměru přes dva centimetry a přívalové deště.

„Bude vrcholit příliv velmi teplého vzduchu od jihu na naše území, ale zároveň z Německa bude postupovat studená fronta. Tato směs se projeví zejména v odpoledních a večerních hodinách, a to vznikem bouří, které mohou být i velmi silné,“ popsali meteorologové na síti X.

Český hydrometeorologický ústav upřesnil dnešní předpověď a změnil výstrahu na nejvyšší stupeň. Bouřky, které řádily na Táborsku a Písecku, teď míří na Příbramsko, Benešovsko, na Kutnohorsko a i na Prahu. Na jihu Čech padaly až pěticentimetrové...

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před vysokými teplotami platí od dvanácti do šesti večer. Podle předpovědi se dostanou přes 31 stupňů, hrozí přehřátí a dehydratace. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ píše se na webu ústavu. 

Od čtyř odpoledne do půlnoci pak platí výstraha před velmi silnými bouřkami. Ty budou doprovázeny nárazy větru o síle kolem 90 kilometrů v hodině, kroupami o průměru přes dva centimetry a přívalovým deštěm s krátkodobými úhrny i kolem 50 milimetrů. Napršet může až 70 milimetrů. 

„Intenzivní srážky mohou způsobovat lokální zatopení, rychlý odtok vody z krajiny a prudké rozvodnění menších vodních toků,“ varují meteorologové. 

Očekávájí přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem.

„Vítr může vyvracet stromy a působit i rozsáhlejší škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod. Nebezpečí představují také kroupy a blesky,“ uvedli na webu. 

„Předpokládáme potenciálně vysoce rizikovou událost s velkým dopadem především v hustě osídlených oblastech s ohledem i na větší množství probíhajících kulturních akcí. V případě velkého rizika velmi intenzivních projevů a bezprostředního nebezpečí budeme reagovat výstrahou již na konkrétnější území," sdělili v pátek po poledni.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasiči Praha

Štítky Český hydrometeorologický ústav, počasí, bouřky, kroupy, varování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silné bouřky, vítr, intenzivní déšt a velké kroupy. Prahu čeká divoké odpoledne  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.