Počasí dnes15 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Na Prahu míří extrémně silné bouřky. Hasiči posílili operační středisko

, aktualizováno 21. června 2024, 16:34

Český hydrometeorologický ústav upřesnil dnešní předpověď a změnil výstrahu na nejvyšší stupeň. Bouřky, které řádily na Táborsku a Písecku, teď míří na Příbramsko, Benešovsko, na Kutnohorsko a i na Prahu. Na jihu Čech padaly až pěticentimetrové kroupy.

Podle meteorologů se jedná o extrémně silné supercely, ze kterých stále mohou padat velké kroupy. Postupují z Pošumaví na severovýchod do středních Čech, jižní buňka podle nich může uhýbat i na východ.

Očekává se přívalový déšť s intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo i jejich zanesení unášeným materiálem apod. V orograficky členitém terénu je pravděpodobný vznik přívalové povodně. Vítr může vyvracet stromy a působit rozsáhlé škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod," píše se na webu ústavu. 

Pražští hasiči na síti X uvedli, že posílili operační středisko. „Prověřili jsem naše běžná opatření pro případ bouřky a v režimu zvýšené pohotovosti je připraveno 16 dobrovolných jednotek," sdělil mluvčí hasičů Martin Kavka.

Nebezpečí  podle nich představují také kroupy a blesky. „Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty a kroupami. Nutno zajistit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Doporučuje se nevyjíždět, v případě nutnosti jízdy snížit rychlost a jet velmi opatrně, sledovat dopravní zpravodajství," doplnili meteorologové.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasiči Praha

Štítky Český hydrometeorologický ústav, počasí, bouřky, kroupy, varování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Schonbrun

To musí mít rosničkáři snad křišťálovou kouli, všude bouřky a krupobití a na Vyšehradě ani kapka.

Neděle, 23. června 2024, 05:25Odpovědět

Na Prahu míří extrémně silné bouřky. Hasiči posílili operační středisko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.