Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hlavní město zvažuje odložení splátek nájemného pro pražské podnikatele

Vedení hlavního města reaguje na omezení a vládní nařízení v souvislosti s řešením virové nákazy, která mají významný dopad i na pražské živnostníky a menší podnikatele. Radní Jan Chabr navrhne odklad splátek nájmů po dobu trvání karenčních opatření. U vybraných segmentů by mohl být nájem zcela odpuštěn.

„Zdraví je pro nás na prvním místě. Nesmíme se však nyní otáčet zády k podnikatelům, kteří se na nastalou situaci neměli možnost připravit. Uděláme vše pro to, abychom jim pomohli,“ říká předseda TOP 09 Praha Jiří Pospíšil.

„Připravili jsme opatření, abychom předešli tomu, že současná zdravotnická krize bude mít likvidační dopad na ekonomické činnosti ve městě. Na nejbližším jednání městských orgánů proto navrhnu odložení splátek nájemného po dobu trvání karenčních opatření,“ říká Jan Chabr a dodává: „Pro vybrané segmenty bychom chtěli nájem zcela odpustit po dobu trvání současných opatření. Budeme o tom dále jednat."

Podobný krok by podle Pospíšila měla zvážit také další města. „Po skončení vládních nařízení celou situaci vyhodnotíme a navrhneme další koncepční opatření na podporu živnostníků a malých podnikatelů. Domníváme se, že k podobnému kroku mohou rychle přistoupit i další města, rádi bychom je proto našim návrhem inspirovali,“ uzavírá Pospíšil.

Živnostníků se už v sobotu zastal také prezident Hospodářské komory České republiky Vladimír Dlouhý, který nešetří kritikou na účet vlády. „Opatření vlády na jedné straně dramaticky omezují možnosti podnikat, ale na straně druhé nepřichází rychlá podpora zaměstnavatelům v přístupu k okamžité likviditě, která umožní firmám pokrývat nezbytné výlohy a ochránit pracovní místa,“ shrnul Vladimír Dlouhý.

Příkladem je podle něho program bezúročných úvěrů pro podnikatele. Pro tyto účely schválila vláda 600 milionů korun. „Rozhodně kvituji, že jej Ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou otevřou, považuji to za správný krok. Banka ale avizuje, že žádosti firem o půjčky začne přijímat až 1. dubna. K penězům se tak podnikatelé dostanou po schvalovacích procesech bůhví kdy. Příjmy některých firem ale už spadly k nule a nemají tedy z čeho vyplácet průběžné náklady, začaly dlužit svým dodavatelům,“ dodal Dlouhý.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Praha, koronavirus, nájem, kompenzace, splátka, Jan Chabr, Jiří Pospíšil, Vladimír Dlouhý, TOP 09, vláda, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Hospodářská komora, hlavní město

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní město zvažuje odložení splátek nájemného pro pražské podnikatele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.