Počasí dnes28 °C, zítra30 °C
Čtvrtek 27. června 2024  |  Svátek má Ladislav
Bez reklam

VIDEO: Petiční stánek u úřadu vlády zakryli plotem, začne vyklízení. Nedostanou se k nám vozíčkáři, stěžuje si Thor

, aktualizováno 12. června 2024, 15:03

V případu petičního stánku naproti úřadu vlády nedošlo k očekávanému odklizení, dělníci ho ale dnes zakryli plotem. Přivezli mobilní kovové zástěny, které zakryli zelenou látkou. Ondřej Thor, který ve stánku žije víc než rok, dostal výzvu k vyklizení v únoru, odmítl ale odejít.

Ulice U Bruských kasáren, kde Thor kempuje, má být využita jako stavěniště pro opravy opěrných zdí Kramářovy vily, byl tam proto vyhlášen zábor. Thora několikrát vyzvali, aby prostor opustil, neudělal to. Na plot dělníci připevnili ceduli Zákaz vstupu na staveniště a rozhodnutí stavebního úřadu Prahy 1. Zeď podle něj potřeba opravit není a zábor je protiústavní. „Je to vyfabulovaná kauza, aby mě likvidovali," řekl dnes Ondřej Thor.

„Byl jsem vyzván v rámci úřadu vlády dokumentem, který jsem nepřevzal, když jsem ho chtěl podruhé, řekli mi, že není k dispozici," popsal Thor. Dodal, že na místě bude do demise vlády. Uvedl, že kvůli stavbě plotu volal policii, ta po třech hodinách stále nepřijela. 

Dělníci z firmy DAP přijeli ráno v sedm hodin, postavili plot a zakryli ho zelenou fólií. 

K vyklizení Thorova kempu přišla na magistrát námitka, Praha 1 je prý podjatá

Pražský magistrát se zabývá námitkou podjatosti vůči Praze 1 v souvislosti se správním řízením vedeným proti aktivistovi Ondřeji Thorovi kvůli jeho táboru před úřadem vlády. Správní řízení směřující k odstranění Thorových přístřešků zahájil úřad...

Dělníkům na místě si Thor stěžoval, že znemožnili přístup ke k petičnímu stánku vozíčkářům, kteří se tam podle něj přes opěry nedostanou. Za dobu svého působení Thor posbíral okolo 3200 podpisů.

„Je omezována i naše bezpečnost, protože je omezováno naše zorné pole," konstatoval v živém vysílání na Facebooku.

Jak řekla ČTK starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09), samotné vyklízení by mohlo proběhnout v řádu hodin. „V záboru je něco, co tam být nemá, to jsou tyto petiční stánky. Já bych to přirovnala například k autu, které si necháte někde odstavené a je tam stavební zábor, tak z důvodu stavby ho odtáhnou," řekla Radoměřská.

Po 13. hodině dorazil na místo vůz odtahové služby. Pracovníci za dohledu městské policie začali s odtahem auta, které u stánku parkuje.

Odpoledne někdo na plot umístil řetěz a zamknul ho. V prostor zůstal Thor a několk jeho příznivců. Zavolali policii, aby je z místa vysvobodila, hlídka ale na jejich požadavek řetěz rozštípnout nereagovala a čeká na příjezd TSK.

Dáváme lidem prostor se vyjádřit, říká Ondřej Thor z petičního stánku před Úřadem vlády

Ondřej Thor působí ve stanu před Strakovou akademií už přes 280 dní. Ve svém petičním stánku má momentálně 23 peticí, na které sbírá podpisy. Mimo jiné požaduje třeba demisi současné vlády. Na začátku týdne obdržel od hlavního města výzvu, že...

Ondřej Thor se v ulici U Bruských kasáren usadil 17. května minulého roku. Thor pochází z Ústí nad Labem a než v polovině května usedl před budovu Úřadu vlády, učil děti bruslit. „Mým cílem bylo postavit v Ústí sportovní volnočasové centrum. Zkoušel jsem různé lidi, nevládní organizace a postupně jsem zjistil, že to prostě nepůjde. Rozhodl jsem se udělat skok sem do Prahy a počkat na demisi vlády,“ vysvětlil v červenci minulého našemu redaktorovi před Úřadem vlády Thor.

Už si převzal výzvu k vyklizení prostoru v únoru letošního roku, neuposlechl ji. Pražské Drbně sdělil, že stánek likvidovat nebude a bude se bránit soudně. Pokud mu město přece jen kemp zničí, přesune se přímo před Úřad vlády a bude držet hladovku. „Všechny jejich podněty a napadání jsou podřízeny petičnímu právu a tím pádem ústavě. Nemají kompetence a ni nárok mi cokoliv takového předkládat bez ohledu na to, jestli to je nebo není pravda," řekl Thor dříve.

Věc nejdřív řešila městská část Praha 1, po nařčení z podjatosti případ postoupila nadřízenému orgánu, tedy Magistrátu hlavního města Prahy.


 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tran Anh Tuan

Štítky Thor, petice, stánek, úřad vlády, staveniště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Petiční stánek u úřadu vlády zakryli plotem, začne vyklízení. Nedostanou se k nám vozíčkáři, stěžuje si Thor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.