Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dáváme lidem prostor se vyjádřit, říká Ondřej Thor z petičního stánku před Úřadem vlády

Ondřej Thor působí ve stanu před Strakovou akademií už přes 280 dní. Ve svém petičním stánku má momentálně 23 peticí, na které sbírá podpisy. Mimo jiné požaduje třeba demisi současné vlády. Na začátku týdne obdržel od hlavního města výzvu, že stánek nadále nesplňuje podmínky petičního stánku a že musí místo před Úřadem vlády vyklidit. Thor už uvedl, že se proti výzvě bude bránit soudně a v případě, že by neuspěl, hodlá zahájit protestní hladovku.

Do médií už jste se nechal slyšet, že máte v plánu zahájit protestní hladovku. V jakém případě nastane taková situace?
V případě, že moje odvolání nepomůže a dojde k likvidaci nebo odvezení tohoto stánku. Potom nastane varianta protestní hladovky.

Byly ve výzvě, kterou jste obdržel uvedeny konkrétní způsoby, jakými porušujete pravidla petičního stánku?
Ne. V ústavě není specifikován materiál petičního stánku ani tvar, ani velikost. Je to tam popsáno tak, aby každý měl možnost se vyjádřit a dávat najevo i nesouhlas s kroky téhle té okupační zkorumpované vládní garnitury.

Navíc věci ze stánku nemohou odvézt. Nejsou moje. Nanosili je sem jiní lidé a já nejsem jejich majitelem.

Starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská a primátor Bohuslav Svoboda dnes oznámili, že Ondřeji Thorovi poslali výzvu, aby do pěti dnů vyklidil prostor před Úřadem vlády, který zabral pro svůj petiční stánek. Pokud tak neučiní a jejich rozhodnutí...

Takže se za tu dobu stala ze stánku taková komunitní záležitost?
Myslím, že ano.

Jak vnímáte označení, které používají představitelé k popisu stánku? Slova jako brloh nebo slum?
Ta označení vnímám jako pokračování ostrakizace a likvidace lidí, jejich dobrého jména nebo aktivity, o kterou se snaží. Vidíme tady ve společnosti rozdělenost a nálepkování, že tyhlety jsou chcímíři, dezoláti, dezinformátoři, proruský. Sama vidíte, že tady nic proruského není. Je tady česká vlajka.

Z jakého důvodu jste tedy primárně stánek zakládal?
Mým cílem je vybudovat sportovní volčasové centrum v Ústí nad Labem pro všechny bez rozdílu, kde by se mohly děti vzdělávat ve sportu, ekologii, gastronomii, mediální a finanční gramotnosti. Nejenom v reálném světě, ale i ve virtuálním.

Ale zjistil jsem, že za tady za této vlády to nepostavím. Oslovil jsem CzechInvest, start-upy, PPF a další nevládní organizace, anebo i vládní organizace, které mají přerozdělovat finance právě v rámci vzdělávání, ale nebylo mi vyhověno. Tak jsem se rozhodl skoncovat s touto vládou a potom pokračovat v budování sportovního volnočasového centra abych mohl být prospěšný svému okolí v Ústí nad Labem.

„Ze Strakovy akademie sem nikdo nepřišel,“ říká Thor

Voláte po demisi. Pokud by k ní došlo, myslíte si, že jiná vláda bude vašim plánům otevřenější?
Já jsem za 282 dnů došel k tomu, že bychom se měli vymezit vůči politickým stranám a s největší pravděpodobností i vůči bankovnímu systému, protože jsou navzájem zkorumpované a propojené finančními toky. Za mě by byla cesta demise vlády, rozpuštění parlamentu, zrušení pětiprocentní hranice pro vstup do parlamentu.

Zároveň zrušit politické strany a volit odborníky. To znamená, konkrétního člověka, který bude mít jasně danou odpovědnost, jasně danou odvolatelnost a který bude mít kompetence na to, aby mohl řešit ty situace, které přicházejí, což si myslím, že se teďka neděje.

Za tu dobu, co tu jste, byli za vámi někteří politici? Navštívil vás tu někdo ze Strakovy akademie?
Byli tady politici z opozice. Pan Okamura několikrát. Ale ze Strakovy akademie zeptat se na to, proč tady jsem, co dělám, co chci nebo co mě zajímá, jestli jsem v pořádku, to se vůbec nestalo. Přišli jenom lidé z ochranky budovy a ti mi oznámili, že vzdálenost je v pořádku a že je neohrožuju, že tady můžu být.

A někdo z vedení města se někdy zastavil?
Byla tu před třemi týdny i starostka Prahy 1, paní Radoměřská. Dostala petici k podpisu, bylo jí ukázáno, že petiční stánek funguje. Podepsat petici samozřejmě odmítla.

Máte pocit, že nějakým způsobem zneužíváte skulinu v zákoně? Nebo že ho nějak obcházíte?
Já si myslím, že postupuju správně. A vnímám, že spousta lidí si neuvědomuje, že má nějaké povinnosti, ale i práva. A ta práva nevyužívá, proto já jsem se rozhodl využít petiční právo pro tenhle ten typ protestu nebo projevu názoru. Já jsem se snažil jít touhle formou, protože mi přijde nenásilná.

Jak vy sám vnímáte stánek? Co pro vás tohle místo znamená?
My to vnímáme tak, že tady můžeme dát prostor lidem k tomu, aby se vyjádřili. To znamená, že petic je tady 23, když přijde někdo s peticí, se kterou my nesouhlasíme, tak jí tady budeme mít, abychom mu dali prostor se vyjádřit. Nemáme nic proti nikomu.

Protest Ondřeje Thora je podle policie protiprávní, zasáhnout prý však nemůže

Ondřej Thor kempuje už od 17. května 2023 na parkovišti pro autobusy v ulici U Bruských kasáren před Úřadem vlády v Praze 1. Na místě chce setrvat do demise vlády. Dva stany, které na místě vyrostly, nesou označení petiční stánek. Zdá se, že...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dáváme lidem prostor se vyjádřit, říká Ondřej Thor z petičního stánku před Úřadem vlády  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.