Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Praha dala Thorovi pět dní na vyklizení kempu u Úřadu vlády. Ten nikam odejít nehodlá a vyhrožuje hladovkou

, aktualizováno 23. února 2024, 18:38

Starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská a primátor Bohuslav Svoboda dnes oznámili, že Ondřeji Thorovi poslali výzvu, aby do pěti dnů vyklidil prostor před Úřadem vlády, který zabral pro svůj petiční stánek. Pokud tak neučiní a jejich rozhodnutí potvrdí nadřízený orgán, strhnne mu stany Technická správa komunikací. Thor ale prohlásil, že dobrovolně neodejde. Pokud mu přece jen zábor odstraní, přesune se přímo před Úřad vlády a bude držet hladovku.

Ondřej Thor v ulici U Bruských kasáren kempuje od 17. května minulého roku. Thor pochází z Ústí nad Labem a než v polovině května usedl před budovu Úřadu vlády, učil děti bruslit. „Mým cílem bylo postavit v Ústí sportovní volnočasové centrum. Zkoušel jsem různé lidi, nevládní organizace a postupně jsem zjistil, že to prostě nepůjde. Rozhodl jsem se udělat skok sem do Prahy a počkat na demisi vlády,“ vysvětlil v červenci našemu redaktorovi před Úřadem vlády Thor.

„Je to petiční místo, jehož cílem bylo svržení vlády. Já osobně si nemyslím, že to je cesta úplně nejsprávnější ke svrhávání vlády. Vývojem času a doby se to z petičního stánku změnilo na takový pobytový slum, který tam funguje. A my jsme začali dostávat celou řadu protestů od občanů Prahy proti tomu, jak se tento prostor chová a využívá,“ konstatoval na tiskové konferenci primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

Sdělil, že vznesl dotaz na Úřad vlády, zda se cítí nějakým způsobem ohrožen. Byl ale ale ujištěn, že ne. 

Petiční stánek u Úřadu vlády konečně odstraní. Praha 1 se na tom domluvila s vedením města i policií

Soustava několika stanů v centru Praha naproti Úřadu vlády označovaná jako petiční stánek konečně z ulice zmizí. Na jeho ostranění se dohodlo vedení Prahy 1, magistrátu i policie. Časový rámec a jednotlivé kroky upřesní v pátek.

„Naše kontrolní oddělení navštívilo tu lokalitu osmkrát. Může se to zdát málo, ale je to významně častěji, než je obvyklé"

Občané ale podle něj žádali, aby situaci řešili. „K 17. květnu bylo zjištěno policií, že místo bylo obsazeno a 14. srpna, po shromáždění množství výhrad občanů, proběhlo jednání na hlavním městě. Tam si hlavní město a městská část vyjasňovali, která orgán se má věci věnovat,“ popsala průběh starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

Od tohoto jednání do začátku září shromažďovali podkladové materiály, které předávali buď na hlavní město nebo na Prahu 1. „Naše kontrolní oddělení navštívilo tu lokalitu osmkrát. Může se to zdát málo, ale je to významně častěji, než je obvyklé,“ sdělila Radoměřská.

Radoměřská zmínila, že má městská část okolo šedesáti písemností, z toho osm z magistrátu. S primátorem se znovu sešla po Novém roce, kdy vyhodnotili požadavky občanů k odstranění stánku a dokumenty příslušných orgánů, které podle ní dokládají, že místo svůj původní úkol neplní.

Kromě toho na místě průběžně prováděly kontroly městská i státní policie, které směřovaly ke konkrétním přestupkům, kterých se tam dotyční dopouštěli. Ty byly podle starostky příslušným způsobem postihovány.

„Proto jsme se domluvili, že požádáme, aby státní správní orgány zvážily, zda mají stejný názor, že toto není petiční místo a je to čistě nepovolený zábor veřejného prostoru,“ řekla Radoměřská. 

Protest Ondřeje Thora je podle policie protiprávní, zasáhnout prý však nemůže

Ondřej Thor kempuje už od 17. května 2023 na parkovišti pro autobusy v ulici U Bruských kasáren před Úřadem vlády v Praze 1. Na místě chce setrvat do demise vlády. Dva stany, které na místě vyrostly, nesou označení petiční stánek. Zdá se, že...

Na případný soud je Praha 1 připravena

Výzvu Thor dostal v pondělí do datové schránky. Od vyzvednutí má pak pět dní na vyklizení prostoru. S jeho klidným odchodem ale Praha 1 nepočítá.

„Jsme připraveni na to, že organizátoři povedou spor dál soudní cestou. Dokonce si myslíme, že je to správné, aby se ve finále vyjádřil přímo soud,“ uvedla Radoměřská. Judikátem podle ní vznikne něco jako orientační bod pro jiné veřejné správy, které podobnými věcmi budou zabývat.

Pokud místo nevyklidí sám Thor, postará se o to správce pozemku, tedy Technická správa komunikací. „Pokud sám místo neopustí, proběhne řízení o nepovoleném zvláštním užívání pozemní komunikace. Předpokládám, že proběhne ve dvou krocích. Jednak u nás, jako prvoinstančního orgánu státní správy, následně asi dojde k odvolání na nadřízený orgán, kterým je Odbor pozemních komunikací a drah Magistrátu hlavního městě. Pokud ten potvrdí naše rozhodnutí, tak dáme pokyn správci,“ vysvětlil Ludvík Czital, vedoucí odboru dopravy Prahy 1.

Jak sdělila mluvčí Prahy 1 Karolína Šnejdarová, mohlo by to být koncem dubna.

Sám Ondřej Thor výzvu převzal v úterý, poslechnout ji ale nehodlá. Pražské Drbně sdělil, že stánek likvidovat nebude a bude se bránit soudně. Pokud mu město přece jen kemp zničí, přesune se přímo před Úřad vlády a bude držet hladovku. „Všechny jejich podněty a napadání jsou podřízeny petičnímu právu a tím pádem ústavě. Nemají kompetence a ni nárok mi cokoliv takového předkládat bez ohledu na to, jestli to je nebo není pravda," řekl dnes Ondřej Thor reportérce Pražské Drbny.

Stánek je podle něj správně označen, funkci plní, protože podpisy přibývají. Na místě má 23 petic a podpisů už posbíral v řádech stovek. 

„Doteď jim to nevadilo a teď jim to najednou vadí. Jsme tady dlouho a poukazujeme na skutečnosti v naší společnosti, které už nelze dál přehlížet a to se jim nehodí,“ dodal Thor.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky Praha 1, magistrát, stánek, petiční, Úřad vlády, odstranění, protest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Ševčík

Tak dnes je 13. března a nějak jsem neslyšel že už by ho vyvezli na skládku.....

Středa, 13. března 2024, 14:40Odpovědět

Josef Vyndalho

gruntorád tam nesral na veřejnosti a nedělal bordel,inteligente....

Sobota, 24. února 2024, 17:36Odpovědět

Josef Vyndalho

teď je hlavně důležité ,aby tu hladovku vydržel až do úplného konce a mohli by se k té hladovce přidat i další idioti stejných názorů,hlavně vydržet.....

Sobota, 24. února 2024, 17:34Odpovědět

Jana Řepová

Zajímavé, že Gruntorád před úřadem vlády nevadil, naopak dosáhl svého, ale toto vadí?

Sobota, 24. února 2024, 09:28Odpovědět

Praha dala Thorovi pět dní na vyklizení kempu u Úřadu vlády. Ten nikam odejít nehodlá a vyhrožuje hladovkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.