Počasí dnes30 °C, zítra24 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Lidé kolem stánku, který na Staromáku napadli turisté, vytvořili symbolickou hradbu z deštníků

Desítky lidí se v neděli sešly na pražském Staroměstském náměstí, aby vyjádřili podporu dobrovolníkům ze stánku Pražského Majdanu, které minulý víkend napadla pětice cizinců. Kolem stánku, v němž se vybírají příspěvky na podporu Ukrajiny proti ruské agresi, vytvořili symbolickou hradbu ze štítů a deštníků. Policie kvůli incidentu nikoho z cizinců neobvinila, z důkazů totiž nevyplynulo, že by kdokoli z účastníků potyčky ruskou agresi schvaloval. Věcí se ale dále zabývá, mohlo by jít o přestupek.

Podle advokátky napadených a vedoucí právního oddělení organizace In Iustitia Petry Naskosové napadli útočníci dobrovolníky jen proto, že informovali veřejnost „o zvěrstvech, které páchá Rusko na Ukrajině". Na shromáždění lidem řekla, že v jejich jednání na rozdíl od státního zastupitelství spatřuje znaky několika trestných činů. Jedna z napadených žen v projevu uvedla, že už zažila hodně verbálních útoků, a to především od Čechů, fyzicky ale napadena dosud nebyla. Poděkovala policii za profesionální přístup, ani ona ale nesouhlasí s tím, že nebyl nikdo obviněný.

Po projevech účastníci vytvořili kolem stánku hradbu se štíty, na kterých byly namalované vlajky České republiky, Ukrajiny, Evropské unie a NATO. Další drželi v rukou deštníky modré a žluté barvy, tedy barvy ukrajinské vlajky.

Agresivní cizince ze Staromáku podezírá policie z více trestných činů. Zákony u nás platí pro každého, komentoval Rakušan

Ministr vnitra Vít Rakušan poděkoval policistům, kteří zadrželi a vyšetřují čtveřici rusky mluvících cizinců. Ta v sobotu na Staroměstském náměstí napadla členy neziskové organizace Prague Maidan v jejich stánku.

Video incidentu z minulé soboty, které natočil jeden z dobrovolníků, se v neděli objevilo na sociální síti X. Dobrovolníci ze stánku organizace Prague Maidan, která pomáhá Ukrajině, mluvili v médiích o tom, že jeden z nich dostal pěstí a další byl poraněný deštníkem. Jednoho z cizinců policie zadržela hned po incidentu, další čtyři na pražském letišti.

Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala v úterý uvedl, že z vyhodnocení dostupných důkazů nebylo možné dovodit trestní odpovědnost žádné ze zadržených osob. Policie ale případ i nadále prověřuje s ohledem na zvážení případné přestupkové odpovědnosti. Zadržení podle Cimbaly byli občané jednoho ze států Evropské unie, podle informací ČTK šlo o lidi s německým občanstvím, z nichž někteří pocházeli z jednoho z postsovětských států.

Organizace In Iustitia, která mimo jiné zaznamenává předsudečné násilí včetně protiukrajinských i protiruských incidentů, na síti X uvedla, že jednání mělo být posouzeno minimálně jako trestný čin výtržnictví.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Aktuálne o Ukrajine

Štítky Ukrajina, Rusko, boje, Praha, Staroměstské náměstí, Prague Maidan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Funebrák Karl

At už táhnou do prdele, kvůli nim tady jsou jen problémy, mohou si přibalit Ukrajinskou vládu a jít dělat problémy do té jejich korupcí a fašismem prolezlé země tam si mohou vyřvávat sláva Banderovci, tady o ně nikdo nestojí nás bude stát okrádat a je zvýhodňovat, opravdu už s tou jejich propagandou jsem podlehl tomu že agresoři jsou právě Ukrajinci zde a ne Rus na kterého se hází i to když se někomu připálí guláš, Ukrajinci všichni do jednoho, táhněte pryč.

Pondělí, 10. června 2024, 11:25Odpovědět

Tomas Petr

Jo až nás začne russ bombardovat a ty budeš kňučet někde třeba v rakousku to bude pecka tvl, ale oni na tebe budou řvát že agresor jsi ty.. že Landa někde hajloval, že ty budeš určitě taky nácek.. máš názor jako ze středověku.. táhni do russka

Úterý, 11. června 2024, 11:17Odpovědět

Funebrák Karl

A ještě jedna věc když nás začne Rus bombardovat což považuji za blbost protože nás má za totální idioty a i kdyby se to stalo tak jen díky lidem kteří neznají minulost Ukrajiny národa tupounů a vládě která vyzbrojuje a posílá zbraně právě do tohoto komfliktu po kterém nám vůbec ale vůbec nic není.

Úterý, 11. června 2024, 18:29Odpovědět

Funebrák Karl

Tak si přibalte všechny Ukrajince do kufru a můžete cestovat s nimi ,nikdo vás zde držet nebude, vy už jste tak z toho Ruska tak zblblí že vše co se stane tak udělalo Rusko, mne už ani nevadí, myslím že to zvládám lépe než Ukrajinu a mimochodem kdyby nebylo SSSR tak jste do dnešní doby ani nenarodil, určitě jste volil Vondru nebo Nerudovou.

Úterý, 11. června 2024, 18:25Odpovědět

Tomas Petr

víš úplný kulový oco tady jde..

Středa, 12. června 2024, 09:25Odpovědět

Melánie Hiralová

My moc dobře víme, o co tady jde, spíš to nevíte vy. A slovo "Majdan" a k tomu ještě "Pražský" na nápise na Staromáku vyvolává negativní emoce. Nastudujete si prosím historii, třeba pochopíte, jak to s tou Ukrajinou celé je. Jste hodně zmanipulovaný vládní propagandou a nevnímáte realitu, a to vč. Rusů. Chápu, že i když se někde připálí jídlo, může za to Rus. Za našeho mládí takováto propaganda byla proti Američanům a západním imperialistům. Dnes je to naopak proti Rusům, ale naprosto totéž. Manipulátoři totiž zjistili, že na český národ v neustálém předklonu to prostě stačí a funguje.

Středa, 12. června 2024, 09:42Odpovědět

Tomas Petr

nemusím studovat historii když jsem jí zažil.. máme v rodině důstojníka KGB (resp. NKVD), který pracoval přímo v Moskvě, učil Putina na škole MGIO - diplomatická škola Ministerstva zahraničních věcí SSSR.. moc dobře vím. vy nevíte vůbec nic, tak táhni do zadele odkud jsi vylezla

Středa, 12. června 2024, 09:56Odpovědět

Funebrák Karl

Ted jste se přisnal že máte doma za zetě našeho slavného rozvědčíka kaprála Pávka.

Středa, 12. června 2024, 10:12Odpovědět

Lidé kolem stánku, který na Staromáku napadli turisté, vytvořili symbolickou hradbu z deštníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.