Počasí dnes32 °C, zítra18 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Policistou roku je kriminalista z Prahy. Mezi prvními zasahoval při střelbě na Filozofické fakultě

Policistou roku se stal pražský kriminalista Tomáš Kužílek, který byl mezi prvními při zákroku během prosincové tragické střelby v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. V anketě také udělili ocenění policejního velitele roku, týmu, činu, specialisty, zaměstnance a sportovce.

Kužílek oceněný jako policista roku je zástupcem ředitele kriminální policie na obvodním ředitelství Praha 1 a zaměřuje na vyšetřování násilné trestné činnosti.  „Tomáš Kužílek nezapomíná na každodenní činnosti svých podřízených, aktivně se podílí na provádění úkonů trestního řízení přímo na místě činu a na velení plánovaných opatření, zejména s rizikovým vyhodnocením. Ale i těch neplánovaných, ze kterých je třeba znovu zmínit nešťastný 21. prosinec, protože plukovník Kužílek byl jedním z prvních zakročujících policistů v budově Filozofické fakulty UK," uvedla policie na webu.

Ocenění pro policejního velitele roku dostal šéf cizinecké policie v Ústeckém kraji Radek Limberský, který u policie působí víc než 30 let. Specialistou roku se stal kriminální analytik z Vysočiny David Holoubek, který se vedle případu falešných bankéřů z Dnipra podílel třeba také na objasnění organizovaných krádeží luxusních aut.

Policejní tým Falešný bankéř z Vysočiny rozkryl případ s podvedenými po celé České republice. Falešní bankéři nebo policisté je přesvědčili o tom, že někdo napadl jejich bankovní účet a přiměli je převést peníze. „Objasněno bylo 803 skutků se škodou 195 milionů korun. V současné době je u nás vazebně stíháno deset osob, další zadržení jsou stíháni na Ukrajině," uvedla policie, která o případu informovala loni v září. Na případu spolupracovali také styční důstojníci při Europolu a na Ukrajině a ukrajinská policie.

Cenu za čin roku získali policisté z brněnské hlídkové služby, agresora ve výškové administrativní budově zadrželi a odzbrojili loni v lednu. Podle policejní tiskové zprávy ho identifikovali mezi desítkami panikařících zaměstnanců. „Po jeho zadržení objevili také nástražný výbušný systém a přivolali pyrotechnika. Ten uvedl, že v případě výbuchu by následky byly fatální i pro široké okolí budovy," napsala policie.

Do policejní sítě slávy letos vstoupil in memoriam Karel Bušta, který téměř celou svou víc než čtyřicetiletou kariéru ve službě pracoval u dopravní policie. V Královéhradeckém kraji ji řídil 16 let. Zaměstnancem roku je šéf finanční a majetkové správy na policejním prezidiu Petr Chvistek. Ocenění pro policejního sportovce roku získal Martin Sláma, který působí jako instruktor v ochranné službě a věnuje se disciplíně kata, což je stínový způsob boje s několika imaginárními protivníky.

Oceněné navrhla etická komise policie z desítek nominovaných. Anketa Policista roku se letos uskutečnila počtyřiadvacáté.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky policie, ocenění, kriminalista, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policistou roku je kriminalista z Prahy. Mezi prvními zasahoval při střelbě na Filozofické fakultě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.