Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Zájem o veřejné dobíjení elektromobilů stále roste. Spotřeba na stanicích PRE POINT meziročně vzrostla o téměř 50 procent

Pražská energetika, vedoucí poskytovatel energetických služeb v hlavním městě, pokračuje ve významném rozvoji své sítě veřejných dobíjecích stanic PRE POINT. Počet stanic v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 33 procent, z původních 512 stanic na současných 675. Počet dobíjecích bodů se zároveň zvýšil z 806 na 1121. Spotřeba na dobíjecích stanicích Pražské energetiky dosáhla během prvního kvartálu 1 690 MWh, což představuje nárůst o 48,3 procent ve srovnání s 1 140 MWh ve stejném období loňského roku.

„V letošním roce chceme pokračovat v budování a posilování veřejné dobíjecí sítě PRE POINT i za využití Operační programu Doprava III, který spustilo Ministerstvo dopravy ČR. Do konce roku plánujeme zprovoznění dalších přibližně dvaceti dobíjecích stanic v různých lokalitách a současně s tím posilování výkonu stávajících stanic, u kterých vidíme zvyšující se utilizaci. Zároveň se soustředíme i na budování neveřejné sítě u našich obchodních partnerů, kteří se svými flotilami začínají ve větší míře přecházet na bateriové vozy i díky aktuální dotační podpoře pro firmy,“ říká Libor Hladík, vedoucí sekce Emobility v Pražské energetice.

Mezi letošní klíčové projekty patří i spuštění jednoho z největších firemních dobíjecích hubů v Česku, který čítá na 70 neveřejných dobíjecích bodů a čtyři veřejné. Jeho zprovoznění je plánováno v druhé polovině roku na pražském Žižkově.

Rostoucí počet dobíjecích transakcí, který dosáhl téměř 95 tisíc v prvních třech měsících roku, a 70 procentní nárůst počtu unikátních zákazníků poukazuje na stále rostoucí popularitu elektrických vozidel zejména v hlavním městě. Největší zastoupení mají v síti PRE POINT AC stanice s výkonem do 22 kW a podílem 72 procent, rychlých DC stanic s výkonem do 149,9 kW je aktuálně 23 procent a ultrarychlých stanic s výkonem nad 150 kW je 6 procent. Tomu odpovídá i spotřeba jednotlivých typů stanic.

Největší spotřeba byla u AC stanic (678 tis. kWh, meziroční nárůst o 74,9 procent), následovaly DC stanice (670 tis. kWh, meziroční nárůst o 20,6 procent) a výrazný nárůst spotřeby oproti loňsku zaznamenaly ultrarychlé stanice (444 tis. kWh, meziroční nárůst o 74,3 procent). Utilizace dobíjecích stanic podle výkonu se dostala na úroveň 2,94 procent oproti loňským 2,51 procent. Časové využití sítě PRE POINT dosáhlo 5,83 procent oproti 4,97 procent v loňském prvním kvartálu.

Skupina PRE má víc než 820 tis. odběrných míst a je třetím největším dodavatelem elektřiny v České republice.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky Pražská energetika, dobíjení, auta, zájem, stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o veřejné dobíjení elektromobilů stále roste. Spotřeba na stanicích PRE POINT meziročně vzrostla o téměř 50 procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.