Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Policie po střelbě na Fica posílila dohled u slovenské ambasády v Praze, monitoruje i sociální sítě

Česká policie po středečním útoku na slovenského premiéra Roberta Fica zvýšila dohled u slovenského velvyslanectví v Praze. Řekl to mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Jde podle něj o běžný postup. Policisté nemají žádné informace o případných hrozbách v Česku. Situaci nadále sledují.

Fico byl ve středu postřelen, když po výjezdním jednání vlády ve městě Handlová vyšel mezi lidi. Pravděpodobného útočníka policie podle slovenských médií zadržela. Premiér byl letecky přepraven do nemocnice a oficiální informace o jeho zdravotním stavu zatím nejsou k dispozici. Na Ficově facebookovém účtu se objevilo sdělení, že jeho život je ohrožen. Agentura Reuters uvedla, že podle mluvčí nemocnice v Handlové byl devětapadesátiletý Fico při vědomí a jeho životní funkce byly stabilizovány.

„Situaci ve vztahu k útoku na slovenského předsedu vlády pozorně sledujeme, vyhodnocujeme případná rizika a těm přizpůsobujeme veškerá opatření ve vztahu k našim chráněným osobám i objektům," uvedla na sociální síti X česká policie. Podle policistů však z taktických důvodů nelze konkrétní opatření komentovat.

„Stejně tak sledujeme dění v on-line prostoru, a to především v souvislosti s řadou příspěvků, které tento čin schvalují. Příspěvky vyhodnocujeme s ohledem na případnou trestně-právní odpovědnost. Všechny vyzýváme, aby se obdobných, byť třeba jen nevkusných komentářů, zdrželi," doplnili dnes policisté.

Policie ale například zesílila opatření u slovenské ambasády. Moravčík řekl, že zvýšený dohled u zastupitelského úřadu cizí země následuje po podobném útoku pokaždé. „Žádné nebezpečí nehrozí," dodal Moravčík.

Denník N uvedl, že jeho reportér slyšel několik výstřelů a viděl, že premiéra poté členové jeho ochranky zvedají ze země, nakládají do vozidla a odvážejí. Samotný incident, který se podle slovenské televize odehrál kolem 14:40, reportér nezaznamenal.

Podle svědků několik výstřelů zaznělo, když Fico přišel k lidem, kteří ho vítali. Následně politik padl k zemi. Jedna svědkyně uvedla, že si všimla krvavé zranění na hrudníku a na hlavě čtyřnásobného předsedy vlády.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Slovenské velvyslanectví v České republice

Štítky Slovensko, kriminalita, policie, Fico, ambasáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie po střelbě na Fica posílila dohled u slovenské ambasády v Praze, monitoruje i sociální sítě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.