Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak mít elektřinu a plyn za dobré ceny? Krok za krokem k lepším cenám energií

PR článek

Chcete platit za energie rozumné peníze? K tomu nestačí jen šetřit. Podívejte se na své náklady od základů a ujasněte si, z čeho se cena elektřiny a plynu skládá a kterou část můžete jako spotřebitel ovlivnit.

Pár týdnů po odečtu vám každý rok přichází faktura s ročním vyúčtováním energií. V ní najdete přeplatek, nebo nedoplatek a podle toho se změní výše měsíčních záloh na další období (neboli na další rok). Podívejte se na svou fakturu a uvidíte tam dvě hlavní části.

Regulovaná složka ceny

Zkontrolujte si svou distribuční sazbu

Pokud máte například tepelné čerpadlo, můžete využívat výhod distribuční sazby, která vám umožňuje používat elektrickou energii většinu dne v tzv. nízkém tarifu.

Regulovaná složka je daná státem a její cenu dodavatelé neovlivňují. Patří sem cena za distribuci, poplatek za obnovitelné zdroje a další poplatky spojené s dodáním elektřiny z elektrárny až k zákazníkovi do zásuvky. Právě distributor u vás doma provádí příslušný odečet spotřeby za uplynulý rok.

Pár týdnů po odečtu vám každý rok přichází faktura s ročním vyúčtováním energií. V ní najdete přeplatek, nebo nedoplatek a podle toho se změní výše měsíčních záloh na další období (neboli na další rok). Podívejte se na svou fakturu a uvidíte tam dvě hlavní části.

Cena komodity

Hledejte výhodnou cenu

Základem je volba výhodné ceny za komoditu z nabídky dodavatelů, kteří jsou na trhu a kteří většinou velmi rychle na změny cen reagují. Cenu komodity najdete hned v první části faktury. Pokud nabídky jednotlivých dodavatelů porovnáváte, nezapomeňte brát v úvahu DPH.

Druhá složka ceny je tzv. neregulovaná a jde o cenu samotné komodity, tedy silové elektřiny, jejíž výši určuje obchodník neboli dodavatel energií. Výše ceny komodity závisí na ceně komodity na burze. Je ovlivňována mnoha externími vlivy, jako je například geopolitická situace, aktuální kurz měny nebo tím, jak teplé nebo studené je v daném období počasí. Výslednou cenu komodity, která je zákazníkovi nabídnuta, ovlivňuje také to, jak dobře dodavatel neboli obchodník v danou chvíli nakupuje.

Ceny komodit stále mírně klesají a někteří dodavatelé snížili své ceníkové ceny pro nové zákazníky letos již několikrát.

„Daří se nám reagovat na aktuální situaci na trhu a ceníky jsme letos již třikrát upravovali a ceny snižovali. Ke třetímu snížení cen došlo teď začátkem dubna, kdy novým zákazníkům z řad domácností nabízíme elektřinu již od 2 889 Kč za MWh a plyn již od 1 159 Kč za MWh,“ říká Petr Švec, generální ředitel společnosti epet, která dodává elektřinu a plyn na český trh již 19 let.

Fixace jako výhoda

Využijte delší fixaci

Věděli jste, že při delší fixaci na 24 měsíců nabízí dodavatelé zpravidla výhodnější cenu, než je u smlouvy pouze na rok?

Ceny elektřiny od začátku roku na trhu již několikrát poklesly. Je to nový trend, nebo jen aktuální situace, které je třeba využít? „Aktuálně se pokles cen zastavil. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet s nadcházejícím jarem a létem, ale výrazný pokles cen už neočekávám, proto bych zákazníkům klidně doporučil dvouletou fixaci stávajících cen. Delší období bych již nedoporučoval. Fixovat ceny energií na tři roky by již mohlo být pro zákazníka dlouhodobě nevýhodné,“ dodává Petr Švec.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky elektřina, energie, komodita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak mít elektřinu a plyn za dobré ceny? Krok za krokem k lepším cenám energií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.