Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

V Holešovicích roste nové sídlo krajského ředitelství hasičů. Bude mít deset pater a vyjde na dvě stě milionů

Ředitelství pražských hasičů se po téměř 100 letech přesune z centra města do nového sídla v holešovické hasičské stanici. V desetipodlažním administrativním objektu budou sídlit například i vyšetřovatelé příčin požárů. Dokončení budovy plánuje stavební firma OHLA ŽS na listopad 2025. Objekt bude stát 204 milionů korun včetně DPH.

První polovina zaměstnanců krajského ředitelství by se měla do nového sídla přesunout v příštím roce. „Objekty v Sokolské jsou hodně staré a v řadě věcí nevyhovující. Musíme jít s dobou. Už došlo k některým dílčím krokům - do konce března byla takzvanou centrální stanicí pro Prahu stanice Sokolská, od 1. dubna už je na centrální překlasifikovaná stanice v Holešovicích," řekl šéf pražských hasičů Luděk Prudil. Centrální stanice má vedle základní výjezdové techniky k dispozici i techniku speciální.

Stavba na pozemku města začala letos v lednu. Zastavěná plocha má činit 517 metrů čtverečních, užitná plocha pak 2060 metrů čtverečních. Vedle oddělení prevence či pracoviště kontrolní činnosti tu bude také multifunkční místnost určená k okamžitému zprovoznění záložního operačního střediska.

Administrativní prostory zaberou devět pater, v desátém budou technologie. V Argentinské ulici na křižovatce s Plynární tak naproti dvěma jiným administrativním budovám vyroste další dominanta. Starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě) řekl, že je s výslednou podobou objektu spokojený. „My jsme vždycky spíše upozorňovali na to, že je to rohová parcela v místě, kde jsou vysoké budovy - tedy na to, aby stanice obecně nezůstávala moc při zdi a aby si uvědomila, že může do výšky," uvedl Čižinský.

V budoucnu by k budově měla v prostoru stanice přiléhat ještě další, nízká administrativní budova a garáže. V areálu už vzniká také výjezdové stanoviště záchranné služby za 62 milionů korun, které by měla být dokončeno letos v srpnu. Podle Prudila sídlí hasiči společně se záchranáři na většině pražských stanic. „Je to vynikající pro spolupráci. Složky Integrovaného záchranného systému spolupracují dnes a denně a jestliže mají možnost kooperovat přímo ve stanici při výcviku a zároveň se i poznávat lidsky, výrazně to napomáhá k lepším výkonům při řešení mimořádných událostí," řekl.

Holešovická hasičská zbrojnice je aktuálně nejmodernější stanicí na území Prahy. V nové podobě funguje od ledna 2022, objekt vyšel na 367 milionů korun. Do té doby tam hasiči sídlili v unikátních, ale hygienicky nevyhovujících dřevěných domcích, které vznikly jako provizorium už za protektorátu. Zdejší hasiči zasahují v obvodě, který má 220 tisíc obyvatel - například v Bohnicích, Vysočanech, Letňanech, Libni nebo Březiněvsi. Rozlehlý dvůr zbrojnice pak všichni pražští hasiči využívají jako shromaždiště, když vyjíždějí zasahovat mimo hlavní město nebo mimo Českou republiku.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasiči Praha

Štítky ČR, hasiči, stavby, správa, Praha, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Holešovicích roste nové sídlo krajského ředitelství hasičů. Bude mít deset pater a vyjde na dvě stě milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.