Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pražský magistrát vypíše tendr na dokončení oprav Šlechtovy restaurace. Počítá s náklady dvě stě milionů

Pražský magistrát vypíše nový tendr na dokončení oprav Šlechtovy restaurace ve Stromovce. Náklady se předběžně odhadují na necelých 200 milionů. Vzniknou tři gastroprovozy, při rekonstrukčních pracích se opraví kolonáda, altán či svah nad restaurací. V nedokončených prostorách také dělníci doplní příčky a vybudují výtah a udělají rovněž rozvody inženýrských sítí.

Oprava památky začala na přelomu let 2017 a 2018 a hlavní sál je již opravený a zkolaudovaný. Stále však není dokončená restaurace ani přilehlá zahrada Kaštanka, vnitřní místnosti a přístavba jsou ve stavu hrubé stavby. Podle dnes schváleného dokumentu již město do oprav vložilo 225,76 milionu korun, ale kvůli vyčerpání peněz vyčleněných na opravu se práce přerušily a zkolaudovaná je pouze část objektu. Celková oprava restaurace se tak prodraží.

„Stavba stojí, protože byl v minulosti vyčerpán rozpočet. Pokud peníze na něco dojdou, nelze automaticky pokračovat dál. Dnes rada proto odsouhlasila materiál, kde stanovujeme vizi, kam jít dál. Vedení města se nerozhodlo zakonzervovat stavbu a po debatě jsme došli k závěru, že rekonstrukce má pokračovat, je to veřejný zájem," řekl náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09). Problém bylo podle něj nastavení rozpočtu v době, kdy byly opravy naplánované a zahájené.

Veřejná zakázka se bude týkat dokončení rekonstrukce tak, aby mohla být kompletně uvedená do provozu. V historickém objektu je 18 místností, které jsou ve stavu hrubé stavby, stejně tak přístavba. V nyní plánované dokončovací fázi mají být restaurace, cukrárna a zahradní restaurace, dále kolonáda a altán a vznikne také WC. Sanovat se má svah nad budovou.

Uvnitř nedokončených částí je potřeba vybudovat mimo jiné příčky nebo rozvody vody a elektřiny. Dělníci musí vybudovat výtah a dokončit povrchy. V přístavbě bude nutná také úprava ležatých rozvodů kanalizace. V seznamu dokončovacích prací je vybudování protihlukové zástěny na střeše západní přístavby, ocelové vyrovnávací schody a rampa na zásobovacím dvoře nebo sadové úpravy u budovy.

Poté, kdy budou dokončené všechny práce nutné k plnohodnotnému zprovoznění restaurace, nechá město opravit také zahradu Kaštanka, která je hned vedle budovy. Vysázeno bude 25 kaštanů a vybuduje se plot. Na kolik obnova Kaštanky vyjde, zatím není jasné, předpoklad je podle dokumentu 19 milionů korun.

Z celkové částky na dokončení oprav půjde na samotnou rekonstrukci podle odhadu 175,33 milionu korun, zmíněných 19 milionů na Kaštanku a pět milionů budou stát další nezbytné činnosti. Pro letošní rok využije město na opravy deset milionů korun, v příštím roce 105 milionů a v roce 2026 to bude zbylých 85 milionů korun.

Památkově chráněná budova Šlechtovy restaurace vznikla v 17. století jako barokní letohrádek. Restaurace byla na místě od 19. století, jméno budova nese po Antonínu Šlechtovi, za kterého fungovala do druhé světové války. Následně byla znárodněná a v 60. letech kvůli havarijním stavu byla zrušena. V letech 1978 a 1980 budova vyhořela a v roce 2002 ji poškodily povodně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky magistrát, Šlechtova restaurace, opravy, tendr, Stromovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražský magistrát vypíše tendr na dokončení oprav Šlechtovy restaurace. Počítá s náklady dvě stě milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.