Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zemědělci vjedou do Prahy z pěti směrů a omezí dopravu. Auta nechte doma, žádá místní vedení města

Hlavní město se ve čtvrtek opět stane cílem protestů zemědělců, kteří podle plánu přivezou stovky kusů své techniky. Do Prahy se vydají z různých koutů republiky, počkají na sebe na seřadištích na krajích města a pak se vydají do centra. Ráno budou jezdit po okruhu po nábřeží, odpoledne je čeká demonstrace před Úřadem vlády. Na vše dohlédnou desítky policistů. Vedení hlavního města žádá občany, aby kvůli omezení dopravy místo aut využili kolejovou dopravu, nebo rovnou pracovali z domova.

Zemědělci do hlavního města jedou vyjádřit nespokojenost s kroky české vlády ohledně podpory zaměstnanosti na venkově, navrácení národních dotací na úrověň z roku 2022 či snížení daně z nemovitých věcí na zemědělskou půdu.

„Teď nejde o politiku, jde o budoucnost zemědělství v České republice. Situace v tuzemském agrárním sektoru není dobrá a neustále se zhoršuje. Přes osobní snahu ministra zemědělství Marka Výborného se nepodařilo vyjednat v rámci pětikoalice zásadní posun v našich prioritách, které by našim chovatelům a pěstitelům skutečně pomohly,“ uvedl v tiskové zprávě prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

Část protestů proběhla v Praze 19. února, jejich organizátoři ale nebyli spojeni s komorou. Její se konaly 22. února v některých městech a na hraničních přechod. Ve čtvrtek v Praze plánují jízdu po okružní trase v centru Prahy a poté demonstraci před Úřadem vlády.

„Prosíme také obyvatele Prahy, dalších menších a velkých měst, ale i řidičů na příjezdových trasách o trpělivost, naším cílem není znepříjemňovat život lidem, ale upozornit na dlouho neřešené problémy zemědělců. Když dva roky chybí politická vůle vládnoucí pětikoalice, musíme si o pomoc říct veřejně,” dodal Doležal.

Zemědělci projedou na protest Prahou, Výborný odmítá další ústupky

Zemědělci ve čtvrtek opět projedou Prahou, rozhodli o tom představitelé zemědělských organizací. Slíbenou pomoc od vlády totiž považují za nedostatečnou. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že je ochoten se zemědělci dál jednat,...

Ze seřadišť zamíří traktory na Letenskou pláň

Na seřadiště na krajích hlavního města začne zemědělská technika najíždět ve čtvrtek mezi pátou a šestou. Řidiči zaparkují ve Starém Vestci, u obchodního centra Letňany, v Nové Vsi, v Kněževsi, Jesenici a Hostivicích.

V šest se pak vydají do centra. Někteří pojedou z jižní části magistrály přes Legerovu, Wilsonovu, Bubenskou, nábřeží Edvarda Beneše, Klárov, Badeniho, Milady Horákové na Letenskou pláň.

Se severní části magistrály pojedou Libereckou, V Holešovičkách, Argentinskou, Za viaduktem, Těšnovem, Wilsonovou, Klimentskou, nábřežím Ludvíka Svobody, přes Čechův most, nábřežím Edvarda Beneše a pak stejně jako druhá část zamíří Letenskou pláň.

Od sedmi pak začne okružní jízda techniky po trase Letenská pláň, Milady Horákové, Veletržní, Bubenská, nábřeží kapitána Jaroše, nábřeží Edvarda Beneše, Klárov, Chotkova, Badeniho a Milady Horákové. Podle odhadů policie se na okruh vejde až sedmset strojů, pokud přijede víc, odstaví je na Letné nebo odkloní.

V pohotovosti budou i členové antikonfliktního týmu

Hodinu před polednem přijede před Úřad vlády valník s ozvučením a na nábřeží Edvarda Beneše až po Úřad vlády ČR zaparkují traktory. Samotná demonstrace má začít v poledne a skončit o půl druhé.

„Nezpochybňuji ničí právo na vyjádření názoru nebo protest. Jen opakovaně vyzývám k tomu, aby se tak dělo v mezích slušnosti, zákona a bezpečnosti všech zúčastněných. Pražanům děkuji za trpělivost a protestující prosím o ohleduplnost,“ sdělil v tiskové zprávě primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

I když podle vedení města přímo blokovat dopravu zemědělci tentokrát v plánu nemají, i tak žádají občany, aby nechali auta doma nebo se alespoň vyhnuli centru města. Radí také využít kolejovou hromadnou dopravu nebo pracovat z domova.

„Na celý opatření bude dohlížet několik desítek policistů převážně z dopravní služby, kteří budou řídit dopravu a dělat vše proto, aby byla co nejplynulejší. V pohotovosti budou i kolegové z antikonfliktního týmu a pořádkové policie. Při přípravě opatření komunikujme jak se svolavatelem, tak i s dalšími subjekty, jako jsou například Magistrát hlavního města Prahy nebo pražský dopravní podnik," informoval na webu policejní mluvčí Jan Daněk.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Agrární komora, protesty, zemědělci, Úřad vlády, primátor, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemědělci vjedou do Prahy z pěti směrů a omezí dopravu. Auta nechte doma, žádá místní vedení města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.