Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIZUALIZACE: Mikrobyty a obchody, tak bude vypadat nádraží Vyšehrad. Politik z Prahy 2 návrh kritizuje

Nový majitel budovy bývalého vyšehradského nádraží už má s objektem a jeho okolím jasné plány. Za sedm set milionů tam vzniknou mikrobyty a ateliéry, k tomu i přízemní promenáda s obchody a službami. Projekt dostalo na starost studio Archina Design, které vymyslelo podobu i známému pražskému hotelu Don Giovanni. Jako strašný a špatný návrh přestavby nádraží označil zastupitel Prahy 2 Jaroslav Němec.

Po dlouhých a spletitých jednáních se nám budovu podařilo odkoupit od předchozího vlastníka a jak je z jejího stavu patrné, bylo to takzvaně za pět minut dvanáct. Stav budovy je skutečně žalostný, ale díky naší výjimečné zkušenosti z revitalizací jak Karlína, Libně anebo Smíchova plně věříme, že z tohoto projektu uděláme architektonický skvost, doslova perlu moderní architektury hlavního města Prahy“, uvedl v tiskové zprávě Milorad Miško Miškovič, zakladatel a managing partner Karlin Port Real Estate, která budovu koupila.

Secesní a památkově chráněnou budovu chtějí zachránit a kolem ní postavit další. Plánují okolo 170 mikrobytů a ateliérů o ploše mezi 20 až 43 metry čtverečními, většina jednotek nemá mít víc než 25 metrů. K tomu postaví i přízemní promenáda s obchody a službami a podzemní garáže, v podzemí pak nebudou chybět garážová stání. Celkové náklady se podle Miškoviče vyšplhají na sedm set milionů korun.

„Zajímavostí je, že i když lidé budou bydlet takzvaně ve svém, v mnoha ohledech se bude komplex chovat jako luxusní hotel. Budoucí majitelé najdou v objektu řadu služeb, mezi nimi sdílené prostory jako třeba prádelnu, tělocvičnu nebo společenský prostor,“ popsala mediální zástupkyně firmy Hana Hejsková.

Nádraží Vyšehrad má nového majitele. Budoucnost budovy s ním bude řešit i vedení Prahy 2

Budovu vyšehradského nádraží čeká po letech chátrání konečně proměna. Majitel, který ji roky zanedbával, stavbu prodal. Vedení Prahy 2 se teď s novými vlastníky setká, projedná zabezpečení budovy i jejího okolí a také její budoucnost. Je možné, že...

Rekonstrukci nádraží i dostavbu má na starosti studio Archina Design architekta Iva Nahálky, které na projektu pracuje už přes rok a půl. S Karlin Port Real Estate už Nahálka spolupracoval na dvou administrativních projektech a je také autorem hotelu Don Giovanni na Žižkově.

Jak řekl Nahálka ČTK, v budově nádraží budou byty v podkroví tam, kdy byly dříve kanceláře. Po obou stranách postaví nové bytové domy, které s památkou propojí prosklenou pasáží. S památkáři je podle Nahálky vše předjednáno.

Výběr Nahálky se ale nelíbí zastupiteli Prahy Jaroslavu Němcovi (Piráti), který stojí za peticí za záchranu nádraží Vyšehrad. „Najmout architekta kýče, viz Hotel Don Giovanni, však není šťastný první krok. Ten návrh je jednoduše řečeno strašný a neuvěřitelně špatný,“ uvedl na svém Facebooku Němec.
„Nyní je nutné po novém vlastníkovi požadovat okamžité provedení nezbytných zabezpečovacích prací a odpovídající bezodkladné údržby a nezbytných oprav, které povedou k záchraně nemovité kulturní památky nádraží Vyšehrad a k její rekonstrukci. Následně může být řešena případná realizace přístaveb,“ dodal Němec.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karlin Port Real Estate

Štítky nádraží Vyšehrad, vizualizace, památka, rekonstrukce.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Mikrobyty a obchody, tak bude vypadat nádraží Vyšehrad. Politik z Prahy 2 návrh kritizuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.