Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nádraží Vyšehrad má nového majitele. Budoucnost budovy s ním bude řešit i vedení Prahy 2

Budovu vyšehradského nádraží čeká po letech chátrání konečně proměna. Majitel, který ji roky zanedbával, stavbu prodal. Vedení Prahy 2 se teď s novými vlastníky setká, projedná zabezpečení budovy i jejího okolí a také její budoucnost. Je možné, že v něm developer vybuduje desítky mikrobytů.

Jak je možné zjistit z katastru nemovitostí, novým vlastníkem památky je společnosti Vyšehrad Rezidence se sídlem v ulici Na příkopě. Předtím to byla kyperská Miquelira Limited, skutečný majitel ale znám nebyl. 

Budovu nechal ladem, její stav se zhoršoval. Střešní konstrukce je proto narušená a ze zdí odpadávají kusy přímo na ulici. Kvůli tomu musel být uzavřen i chodník před budovou. Na majitele proto v únoru minulého roku podala druhá městská část trestní oznámení pro trestný čin obecné ohrožení z nedbalosti. Jak ale Praha 2 informovala v tiskové zprávě Miquelira Limited neměla právní zastoupení v České republice a s úřady téměř vůbec nekomunikovala. 

„Osobně vnímám změnu vlastníka jako velkou příležitost. Dlouho jsme hledali cestu, jak záchranu této historické památky efektivně řešit. Až nyní snad dostáváme partnera, se kterým se můžeme začít vážně bavit,“ uvedl na Facebooku místostarosta Prahy 2 Jan Recman (ODS).

Developer počítá se 170 mikrobyty

S novými vlastníky se zástupci městské části setkají už tento týden, budou řešit jejich plány. „V prvé řadě mě budou zajímat kroky k zabezpečení budovy a jejího okolí. A to nejen z hlediska památkové ochrany, ale i to, aby bylo místo bezpečné pro lidi,“ dodal Recman

Jak Recman zmínil, zajímá ho, co nový vlastník pro budovu plánuje a jak skloubí historickou hodnotu a zároveň vyhové současným potřebám pro využití místa. Nádraží bylo totiž v roce 2000 vyhlášeno kulturní památkou.

Server Seznam Zprávy ale informoval, že na místě vyroste budovat s mikrobyty o velikosti 20 až 25 metrů čtverečních. „Kupujeme projekt na Praze 2, v něm bude cca 170 bytových jednotek a dostatek podzemního parkovacího stání. Vytvoříme něco, co se bude navenek chovat jako hotel – bude mít i veškeré služby a 11 retailových jednotek, které budou i pro veřejnost,“ řekl pro SZ Byznys developer a investor Milorad Miško Miškovič.

Dřevěnou čekárnu už nelegálně sbourali

„Je potřeba připomenout, že nikdo není nucen si pořizovat památkově chráněné objekty. Pokud tak z vlastní vůle učiní, tak na sebe přenáší nemalé finanční břímě a samozřejmě i speciální péči s tím spojenou. Smyslem památkové ochrany je povinnost komplexní péče, tak, aby byla zachována kulturní podstata památek pro budoucí generace,“ konstatoval na svém Facebooku zastupitel Prahy 2 Jaroslav Němec (Piráti), autor petice za záchranu nádraží Vyšehrad.

Nádraží v pražské čtvrti Vyšehrad fungovalo od roku 1872, samotná budova vznikla mezi lety 1904 a 1905 podle projektu Antonína Balšánka, spoluautora Obecního domu. V roce 1960 ale nádraží přestalo sloužit a od té doby kdysi impozantní secesní budova chátrá.

V roce 2000 byla budova spolu se strážním domkem a dřevěnou čekárnou prohlášena za památku. Ačkoliv bylo hned několik zájemců o koupi a rekonstrukci objektu, žádný záměr se nepodařilo uskutečnit. Dřevěná čekárna byla navíc v roce 2008 nelegálně zbourána.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 2, Jaroslav Němec, Eva Hradilová

Štítky Nádraží Vyšehrad, Praha 2, prodej, památka, developer, byty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nádraží Vyšehrad má nového majitele. Budoucnost budovy s ním bude řešit i vedení Prahy 2  |  Praha 2  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.