Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hasiči loni v Praze vyjeli k téměř dvanácti tisícům případů. Požárů bylo skoro stejně jako planých poplachů

Skoro dvanáct tisíc zásahů zaznamenali minulý rok pražští hasiči. V největším počtu případů poskytovali technickou pomoc, nejméně měli případů s únikem látek. Požárů jim nahlásili dva tisíce, skoro stejně jako planých poplachů. Zachránili přes tři sta lidí a ochránili majetek v hodně půl miliardy.

Celkem jednotky pražských profesionálních hasičů vyjeli v roce 2023 k 11922 událostem. „Nejvíc bylo technického charakteru. Otevírání bytů, technická pomoc ostatním složkám integrovaného záchranného systému, zásahy u popadaných stromů při silném větru,“ sdělil dnes novinářům mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Takových případů napočítali celkem 5874.

Na druhém místě jsou výjezdy k požárům, bylo jich 2071. Planých poplachů lidé nahlásili 1814, asistenci hasičů potřebovalo 1266 dopravních nehod a 897 případů úniku látky.

Při požárech v Praze minulý rok zemřelo devět lidí a 102 se zranilo. Oheň způsobil škodu v hodnotě 174 milionů korun, hasičům se ale podařilo ochránit majetek za půl miliardy. 

„Zachránili jsme přes tři sta lidí a evakuovali jsme skoro čtyři tisíce osob,“ doplnil Kavka. 

Průměrná doba dojezdu k zásahu od vyhlášení poplachu je osm minut. Průměrně pak deset až jedenáct minut trvá dostat požár pod kontrolu. Oproti minulým letům počet výjezdů i požárů podle Kavky mírně klesl. Ve velké míře se jedná požáry kontejnerů, kromě domácností pak vyjíždějí do přírody nebo k automobilům. 

„Oproti ostatním krajům máme výrazně vyšší počet požárů, protože Praha je velmi zalidněná aglomerace,“ řekl Kavka.

Ve dvou třetinách požárů je způsobili lidé, buď nedbalostí nebo úmyslně. Zbytek jsou to technické závady. „Hodně hořely koloběžky, baterie elektrokoloběžek. Docházelo i k velkým škodám v bytech,“ informoval Kavka. Zaznamenali i požáry, které způsobily akumulátory elektrických cigaret. „Příčinou je ve většině případů technická závada, trochu za to mohou i lidé, protože se k tomu zařízení třeba nechovají dobře. Koloběžka zažívá otřesy, lidé s tím manipulují zvláštním způsobem,“ vysvětlil Kavka.

Kavka zmínil případ požáru elektroauta, ke kterému došlo na začátku minulého roku v podzemních garážích v ulici Bělehradská. Byl to úplně první požár elektroauta v Praze, navíc na komplikovaně přístupném místě. Auta se tam totiž do garáží dostanou jen výtahem.

Ohodnoť článek

Foto Hasiči Praha

Štítky hasiči, požáry, výjezdy, zranění, evakuace, technická pomoc, statistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči loni v Praze vyjeli k téměř dvanácti tisícům případů. Požárů bylo skoro stejně jako planých poplachů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.