Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Nový gorilí přírůstek v pražské zoo je samička. Její jméno vyberou v hlasování

, aktualizováno 18. ledna 2024, 14:02

Rozborem DNA z pupečníkové krve a pupečníku vědci zjistili, že malá gorila, která se v Zoo Praha narodila začátkem ledna, je samička. Jméno dostane v únoru, vyberou ho lidé ve veřejném hlasování. Mají deset možností, které vymysleli obyvatelé Kamerunu.

Jak před oznámením řekl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek, určit pohlaví v případě goril vizuálně je velmi obtížné, téměř až nemožné. 

Určení pohlaví mláděte, které se narodilo 2. ledna desetileté samici Duni a šestadvacetiletému samci Kisumu, dostal na starost profesor Jiří Rubeš z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně. Z pupečníkové krve a pupečníku nejdřív vyizoloval DNA a pak si ji namnožil.

„Zajímá nás speciální gen SRY, determinující oblast chromozomu Y, který je jen u samců,“ vysvětlil Rubeš. Ten u tohoto vzorku nenašel, mohl tedy konstatovat, že mládě je samička. 

Malá samička pije mateřské mléko zhruba každé dvě hodiny a prospívá. Maminka Duni ji zatím nikomu nepůjčila, i když Kijivu, prababička mláděte, se zajímala. Pro Duni je to ale první mládě, proto je na něj velmi fixovaná. 

Gorily v pražské zoo slaví 60leté výročí. Příští rok čekají dva přírůstky

Pražská zoo slaví výročí 60 let chovu goril a Světový den goril, který připadá právě na sobotu 23. září. Událost si připomíná speciálními komentovanými krmeními v obou pavilonech. Popularita goril umožňuje podle ředitele zahrady Miroslava Bobka...

„Matka mláděte se oproti prvním dnům velmi zklidnila. Velmi dobře komunikuje s chovateli. Ostatní členy rodiny nechává víc a víc se zajímat o mládě, přičemž mladý Ajabu je někdy až drzý. Jako pojistka je tam ale Kisumu, který perfektně plní svoji stříbrohřbetého samce a otce. Když to Ajabu přehání, tak ho odežene," popsal kurátor savců Pavel Brandl.

Kisumu se letos stane otcem ještě jednou, mládě čeká třicetiletá Kijivu, Dunina babička. Její potomek by se měl narodit v březnu.

Kvůli výběru jména oslovila zoo děti z oblasti Biosférické rezervace Dja v Kamerunu, podle které je gorilí pavilon v Praze pojmenován, a nechala je vymyslet jména. Do finálního výběru se dostalo deset jmen, pro které mohou lidé od zítřka hlasovat. Jsou to Alomo, Boyô, Ekiba, Koh‘Eloo‘h, Mamene, Mbia, Mbupomo, Mobi, Mosâmoma a Somalomo. Vybrané jméno oznámí v sobotu 10. února.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Zoo Praha, mládě, gorily, samička, Rezervace Dja

VIDEO: Nový gorilí přírůstek v pražské zoo je samička. Její jméno vyberou v hlasování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.