Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Gorily v pražské zoo slaví 60leté výročí. Příští rok čekají dva přírůstky

Pražská zoo slaví výročí 60 let chovu goril a Světový den goril, který připadá právě na sobotu 23. září. Událost si připomíná speciálními komentovanými krmeními v obou pavilonech. Popularita goril umožňuje podle ředitele zahrady Miroslava Bobka jejich podporu ve volné přírodě. V novém pavilonu Rezervace Dja, který se otevřel před necelým rokem, by příští rok měla přibýt dvě mláďata. Březí jsou dcera a matka prvního pražského mláděte, samice Moji, řekl Bobek. První mládě Moja se v Praze narodilo v roce 2004, teď žije ve Španělsku.

Zoo podporuje gorily také v Kamerunu

Prvním gorilím chovancem zahrady byl samec Titan, po němž do zoo přišla samice Nigra. „Za těch 60 let došlo k ohromnému posunu. Gorily tehdy byly téměř výhradně dováženy z Afriky,“ uvedl Bobek s tím, jedna ze samic na začátku chovu dokonce měla v těle zlomek pytlácké střely, když ji prodali do Evropy. „Teď je situace úplně jiná. Ty gorily, které máme v zoo, s výjimkou nejstarší gorily Kamby, jsou z odchovů v zoologických zahradách,“ dodal.

Gorily žijící v zoo tak považuje hlavně za „ambasadory“ volně žijících goril. „Ta jejich popularita nám umožňuje působit ve prospěch nejen goril, ale i dalších zvířat v Kamerunu,“ řekl. Tam provozuje pražská zoo takzvaný Toulavý autobus, který sváží tamní děti do záchranných stanic, kde se učí o ochraně přírody a zvířat. „Je to běh na dlouhou trať. Výsledky vidět jsou, ale je to nekonečná práce. A hlavně my působíme v rámci jediné oblasti a střední Afrika je veliká,“ dodal.

V pražské zoo utratili lední medvědici Bertu. Trpěla neléčitelnou nemocí

V pražské zoologické zahradě dnes museli utratit samici ledního medvěda Bertu. Téměř 20 let staré zvíře trpělo neléčitelným onkologickým onemocněním. V prostoru stávající expozice ledních medvědů Bertu už žádná jiná samice nenahradí, a...

Příští rok se mají narodit dvě mláďata

Nový pavilon Rezervace Dja v horní části zoo obývá rodinná skupina, samice Shinda, Kijivu, Kamba, Mojina dcera Duni a samci Ajabu a Kisimu, který loni přibyl do skupiny z Rakouska. V původním pavilonu ve spodní části zoo, pojmenovaném Centrum Méfou, žije samec Richard se dvěma svými syny Kiburim a Nuruem.

„V příštím roce by se měla narodit hned dvě nová mláďata. Jedno z nich se narodí Duni, takže slavná Moja bude mít vnučku, její matka Kijivu pravnučku. Shodou okolností bude ale Kijivu také matkou mláděte,“ popsal ředitel. Otcem je v obou případech samec Kisumu.

Chov goril musí být podle Bobka regulovaný, aby byl dlouhodobě udržitelný. Je třeba také bránit příbuzenskému rozmnožování. „Není možné gorily množit úplně bezbřeze. Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií a my také klademe velký důraz na to, aby gorily, které přijdou na svět v lidské péči, šly do nejlepších podmínek. A kapacita zoologických zahrad je omezená,“ vysvětlil. Gorily žijí ve skupinách, kde je jeden vůdčí samec a více samic. „Samci pak přebývají, proto i máme samčí skupinu v původním pavilonu,“ doplnil.

Počet turistů se opět zvýšil. Podívejte se, co je v Praze láká nejvíc

Turistická místa a památky v Praze navštívilo letos přes prázdniny více lidí než loni. Na pražské věže, které má ve správě městská organizace Prague City Tourism (PCT), přišlo v červenci a srpnu zhruba 358 tisíc turistů, což je zhruba o 22 tisíc...

Pro gorily ve volné přírodě je zásadní chránit životní prostředí

Vracení goril narozených v zajetí do volné přírody podobně, jako se tomu pražská zoologická zahrada věnuje například u koní Převalského, Bobek nepovažuje za potřebné. Podle odhadů je volně žijících goril asi 100 tisíc. „To zas není tak málo. V některých případech by to smysl mělo, ale za důležitější považuji ochránit je ve volné případě,“ řekl.

Ochranu podle něj potřebují zvířata samotná, například před pytláky, ale také jejich životní prostředí. „Pokud místo tropických deštných lesů budou doly, silnice nebo plantáže palmy olejné, tak ty gorily tam žít nemohou,“ uvedl. Zásadní je podle Bobka vždy postoj státu, na jehož území gorily žijí, protože nestabilita tamních režimů vzbuzuje mezi odborníky obavy.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Štítky gorily, zoo, Praha, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gorily v pražské zoo slaví 60leté výročí. Příští rok čekají dva přírůstky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.