Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Studenti i zaměstnanci Filozofické fakulty uklízeli svíčky na náměstí Jana Palacha

Studenti i zaměstnanci Filozofické fakulty Univerzity Karlovy dnes uklízeli svíčky, květiny, vzkazy a další předměty ze schodů a okolí sídla fakulty na náměstí Jana Palacha. Zhruba 40 dobrovolníků v reflexních vestách na místě třídilo předměty a skládalo je do beden. Pak je odnášeli za budovu ke stěhovacímu autu. Lidé na pietní místo k budově za poslední týdny nanosili tisíce svíček a dalších předmětů za oběti tragické střelby, při níž student 21. prosince zastřelil 14 lidí, dalších 25 zranil.

Dobrovolníci třídili svíčky na ty s plastovými a se skleněnými obaly. Do dalších beden pak třídili vzkazy a fotografie nebo plyšová zvířátka. Na sobě měli reflexní vesty s nápisem Jsem z Karlovky. Podle jednoho z organizátorů úklidu Martina Pehala se předměty budou uchovávat. Část svíček se podle něj přidá ke svíčkám, které 5. ledna studenti uklidili z pietního místa před pražským Karolinem. Ty jsou nyní uskladněné v budově Vysoké školy uměleckoprůmyslové.

„My spolupracujeme s UMPRUM, vlastně se studujícími a s pedagogy na koncepci toho, co s tím dělat. Bude se to zpracovávat dál. Jak přesně vysvětlíme, až na tom bude shoda v akademické obci," řekl Pehal. Zpracovávat by se měly především svíčky, tedy vosk a plast z obalů, vysvětlil.

Budovu Filozofické fakulty čekají opravy za miliony. V únoru tam už budou vyučovat

Hlavní budova Filozofické fakulty, kde 21. prosince útočník zastřelil 14 lidí, musí projít opravami za několik milionů korun. Tuto částku si vyžádájí jen samotné opravy nebo výměny dveří. I přes to začnou některá patra využívat pro výuku v letním...

Proděkanka pro vnější vztahy a další vzdělávání FF UK Michaela Slussareff dřív řekla, že vznikla pracovní skupina ze zaměstnanců a studentů UMPRUM i FF UK. Ta má vytvářet harmonogram toho, co se se svíčkami udělá, jaký typ objektu se vytvoří.

Svíčky dobrovolníci uklízejí právě dnes z několika důvodů. „Je potřeba v nějaké fázi tyhle předměty dát pryč, protože budovy mají nějakou svoji původní funkci," řekl Pehal. Předměty jsou podle něj jakousi první reakcí smutku či vzteku, ale v procesu truchlení a uzdravování se musí dát pryč, aby místo mohlo plnit svou funkci dál.

Dalším důvodem je úterní pietní připomínka činu studenta Jana Palacha, který se upálil v lednu 1969 na protest proti nastupující normalizaci. Záměrem podle Pehala bylo, aby se od pietního aktu za Jana Palacha neodváděla pozornost ke svíčkám kolem fakulty.

Trvalá připomínka ze svíček z pietních míst vznikla i po smrti prvního českého prezidenta Václava Havla. Plastiku Srdce pro Václava Havla ze zbytků svíček zapalovaných po jeho smrti na pietních místech po celém Česku vytvořili Lukáš Gavlovský a Roman Švejda.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky Filozofická fakulta, pieta, svíčky, úklid, střelba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti i zaměstnanci Filozofické fakulty uklízeli svíčky na náměstí Jana Palacha  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.